educar para una ciudadanía global educar per a una

11 sept. 2017 - local i global i ens comprometem ... responsable, el respecte dels drets humans individuals i socials, la .... DRETS SENSE FRONTERES:.
4MB Größe 6 Downloads 9 vistas
La educación es una estrategia imprescindible para impulsar un modelo social, político y económico respetuoso con todas las personas, en el que la ciudadanía seamos conscientes de nuestra pertenencia a una comunidad L’educació és yuna local y global nosestratègia comprometamos imprescindible per impulsar un model activamente en la construcción de un social, polític i econòmic respectuós mundo más justo y sostenible. amb totes les persones, en el qual la ciutadania siguem conscients de la nostra pertinença a una comunitat local i global i ens comprometem activament en la construcció d’un món més just i sostenible.

Informa’t del que fem i participa: Infórmate de lo que hacemos y participa: Seus territorials:

A Coruña: 981.21.33.63 Pamplona: 948.261.603 Barcelona: 93.482.07.00 Sevilla: 95.421.20.20 Sedes territoriales: Bilbao: 94.416.00.00 València: 96.352.41.93 Madrid: 91.204.67.00 Saragossa: 948.261.603 976.22.05.22 A Coruña: 981.21.33.63 Pamplona: Barcelona: 93.482.07.00 Sevilla: 95.421.20.20 Bilbao: 94.416.00.00 Valencia: 96.352.41.93 Madrid: 91.548.04.58 Zaragoza: 976.22.05.22 [email protected]

Losiyles laseducadores educadoras somos agentes Els som agents de canvi que podem impulsar aquesta de cambio que podemos impulsar esta transformació nostresaulas, transformaciónsocial social aenles nuestras aules, als nostres centres i al nostre nuestros centros y nuestro entorno. Desde entorn. Des de la Xarxa d’educadors la Red de educadores y educadoras para iuna educadores a unaapostamos ciutadania ciudadaníaper global, por global, apostem pels centres los centros educativos transformadores educatius transformadors on es donde se generan procesos innovadores generen processos innovadors que que trascienden la visión puramente transcendeixen la visió purament instrumental de la educación. instrumental de l’educació.

EDUCAR PARA PER A UNA CIUDADANÍA CIUTADANIA GLOBAL

Cambiar escuela Canviarlal’escola eséscambiar canviarelelmundo món

Fomentar y lai valoración dede la la diversidad como Fomentarelelrespeto respecte la valoració diversitat comfuente a font de Xarxa d’educadors i educadores per a una ciutadania global: Red de educadores y CiudadaniaGlobal.org educadoras para una ciudadanía global: CiudadaniaGlobal.org Moviment per l’educació transformadora i la ciutadania global: Oxfam Intermón: EducacionTransformadora OxfamIntermon.org Global.org/ca

Oxfam Intermón: OxfamIntermon.org Educar para una ciudadanía global para Facebook: Educar una ciudadanía global Inscríbete a nuestro Inscriu-te al nostre boletín butlletí de noticias: notícies: OxfamIntermon.org/ educar/formulario educar/formulari

enriquecimiento humano, la conciencia ambiental el consumo d’enriquiment humà, la consciència ambiental i elyconsum responsable, elelrespeto dedels los derechos humanos individuales y sociales, responsable, respecte drets humans individuals i socials, la la igualdad de género, la valoración del diálogo herramienta para igualtat de gènere, la valoració del diàleg com acomo eina per a la resolució la resolución pacífica dei los conflictos ydemocràtica, la participación pacífica dels conflictes la participació la democrática, la corresponsabilidad y el compromiso en la construcción de una coresponsabilitat i el compromís en la construcció d’una societat sociedad justa, equitativa justa, equitativa i solidària.y solidaria.

INFANTIL, PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

conectandomundos

Senbazuru

Web de recursos, experiències educatives, llibres i articles de descàrrega gratuïta. Tots els materials per a l’aula estan disponibles en castellà, català, èuscar i gallec.

Construint la pau Senbazuru és el nom que es dona a les 1.000 grues de papiroflèxia que al Japó es dobleguen per demanar un desig. S’han convertit en un símbol de la pau després que la Sadako, una nena afectada per la bomba d’Hiroshima, decidís doblegar-les perquè tothom pogués viure en pau.

PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

Construir la pau és responsabilitat de totes les persones, i per això és necessària una educació que valori i promogui les actituds no violentes en les nostres relacions. Actituds que afavoreixin la cooperació, que valorin la riquesa de la diversitat o que busquin la comunicació efectiva i empàtica, promovent la participació democràtica i activa de la ciutadania. Aquest curs, la proposta didàctica Connectant mons aborda els conflictes que es donen en les nostres relacions, en el nostre entorn i al món, analitzant-los i resolent-los des d’un enfocament constructiu. Per mitjà d’activitats vivencials i participatives a l’aula, es comparteixen aprenentatges i conclusions a través d’Internet amb estudiants de diferents països i realitats socials. Nou setmanes d’activitat, en vuit idiomes: castellà, català, èuscar, gallec, anglès, italià, francès i portuguès.

La col·lecció té l’origen en la proposta educativa Connectat mons, les activitats de la qual s’adapten perquè es puguin dur a terme amb independència de l’activitat online. Cada número de la col·lecció consta d’un quadern per a estudiants i d’una guia per al professorat amb recursos d’ampliació.

Equitat de gènere

Migració i refugi ACTIVITATS

12-14

2017 | Núm. 2 | Juny

ACTIVITATS

De l’1 al 12 de gener del 2018 • Familiarització amb l’activitat i amb la plataforma • Guies didàctiques • Recursos complementaris • Fòrum professorat i resolució de dubtes

ACTIVITAT PER A L’ALUMNAT Del 15 de gener al 16 de març del 2018

NTERES: DRETS SENSE FRO

14-17

ANYS

A LA CERCA LOR DRET A MIL S SENS E FRONTERES: D’UNA VID PASTILLES PER A LA MEM ÒRIA

• Proposta didàctica per a cada cicle • Eines de comunicació

• Elaboració de conclusions i de compromisos comuns • Acció simbòlica i de denúncia

DOSSIER GUIA DIDÀCTICA

ACTIVITATS DOSSIER

Drets molt torça

ts

Setembre 2014

| Núm. 20

Allò que

GUIA DIDÀCTIC A

amaga la

A favor

ACTIVITATS

nostra nev

Març 2013

| Núm. 19

era

HORT URBÀ SAN ROQUEDE

En contra

1. El baròmetre

de classe

Llegiu cadascuna de les afirmacions següents. Per a cadascuna, penseu i decidiu en quin lloc de la classe us situeu segons el grau d’acord o desacord amb les Després, de manera frases. ordenada, heu d’argumentar la vostra decisió.

2. Buscant una

TROBADES PRESENCIALS Març Abril

Allò que amaga la nostra nevera

ANYS

| Núm. 2 | Juny 2017

MIGRACIÓ I REFUGI

INSCRIPCIONS: DE L’11 DE SETEMBRE 2017 AL 12 DE GENER 2018

MÒDUL PER AL PROFESSORAT

Proposta didàctica per abordar temes d’actualitat des del seu enfocament global-local. Cada Global express consta d’un dossier informatiu sobre la temàtica amb articles i recursos per contextualitzar el tema, així com d’un quadern d’activitats per treballar a l’aula.

Drets molt torçats

MIGRACIÓ I REFUGI

CALENDARI DE L’ACTIVITAT

SECUNDÀRIA

Activitats a) Què creieu que

• Per assegurar-se una bona atenci ó sanitària el mil tura mèdica priv ada. lor és tenir una c ober• Tots els ciutadan s/es, només pel f da que els perme et de ser-ho, han de percebre una ti cobrir les nece ssitats bàsiques ren• Hem de pagar im . postos perquè s’ han de fer servir necessita. per ajudar qui m és ho • Moltes persones que no tenen fei na és perquè no • Les beques s’han esforçat ga s’han de concedir ire. a aquells alumnes sobre del 6. que tinguin notes per • El cine, el teatre , els concerts i e n general les act breixen necessit ivitats culturals ats bàsiques i no no co han de tenir un I VA reduït.

vida digna

necessiten totes

les persones per

viure

Elaboreu individu dignament? alment una llista tenir el màxim co que reculli aque nsens, no tan sol stes necessitats . Quan ho feu, int Després feu una s a la vostra clas enteu que la llist posada en comú se, poble o ciutat a pugui i consensueu un , sinó en qualsev ol lloc del planet a llista única. a.

globalexpress

•1

Activitat

Observa

s

aquestes imatges i respon Què et sugger les pregun eixen tes següen aquestes ts: Quina relació vinyetes? hi ha entre elles?

Què creus que ens mostre n?

globalexp

ress • 1

www.kaidara.org/ca/kaleidoskopio

www.kaidara.org/ca/globalexpress SECUNDÀRIA

EXPERIÈNCIES EDUCATIVES

COL·LECCIÓ CIUTADANIA GLOBAL

EXPERIENCIAS

www.conectandomundos.org

EXPERIENC

IAS

EXPERIENCIAS

er en la Emprend(cooperativa) escuela

Altres propostes per educar en la pau:

AR PINO GUODEM com MARÍA DEL adelarivero@ono. ail.com, ADELA RIVERO, Autoría: SIA MATOS, maripinogh@hotm M. HORTEN ica.net, @telefon a la práctica: 2014-2015 mmatfer se desarroll • Curso en donde Canaria) Telde (Gran Centro educativo Fleitas, CEIP Plácido

Un cuento para reflexionar sobre los muros Autoría: JOSEFA ROSA MARTÍN RODRÍGUEZ Y CARMEN ROSA NEGRÍN ORTEGA [email protected][email protected] Centro educativo en donde se desarrolla la práctica: CEIP Plácido Fleitas, Telde (Gran Canaria) • Noviembre y mayo

Palmas de ad de Las cooperatiULPGC (Universid en marcha ria de la para poner escuela”. Universita propuesta er en la La Fundación nos hace una “Emprend en marcha para poner su posteGran Canaria) dentro del proyecto estrategias lo para ndo vas escolares facultándo en el alumnado desarrollar de emprendeduría, satisfactoria, aprovecha globaos y Se pretende eficaz y un enfoque cooperativ manera más el currículo con y Literatura, proyectos social de integran Castellana rior integracióncias básicas que áreas (Lengua Artística y Educación Educación las competen en las distintas integrado nto del Medio, lizador e ión, suas, Conocimie coordinac a ón, Matemátic a). ilidades de colaboraci para la ciudadaní y actitudes problemas y responsab , el dede n conductas iento autónomode la insos, Se promueve conflictos y asunción de comportam de sistema n de hábitos n, de asumir compromi peración iento del la adquisició de negociació descubrim través de ión y del la capacidad www.kaidara.org sarrollo de en espacios de participac n volucració

CIÓN

BREVE DESCRIP

Spot the diffe rence

Autoría : Mª ESTHE R GUTIÉ mesth RREZ erge@ EXPÓS telefon ITO ica.ne t educat

Centro BREVE DESCRIPCIÓN

ivo Esta experiencia parte del trabajo previo a la asistencia a la obra de teatroColegio Gamo en donde se El príncipe feliz, que se representaba en el teatro Cuyás de Las Palmas. Diana desarr • Leímos una adaptación del cuento El príncipe feliz y valoramos: qué cuenta la obra literalmente, qué nos dice acerca de los personajes (viven dentro de una muralla, cuando salen y se paran ven otras realidades, etc.). Paralelismo con lo que pasa en la sociedad actual y en nuestra clase. DeBREVE DESCR este debate surgieron distintos tipos de muros que separan a las personas: IPCIÓN • Los muros personales (rechazo a otros compañeros/as, miedos, etc.):

que no nos dejan crecer como personas.

• Los muros sociales (la pobreza, los mendigos, los homosexuales, los de

otra religión, los que no son como nosotros): que nos impiden integrarnos teniendo en cuenta la igualdad.

• Los muros estructurales (Muro de Berlín, Muralla China, valla de Me-

lilla, el mar, etc.): que impiden el paso de personas y separan poblaciones por intereses políticos o económicos. Estos nos han llevado a profundizar sobre la inmigración.

www.kaida

ra.org

Curso

olla la práctic 2015 a:

2014-

Se trata de los Objetivo un trabajo por proyect s de desde os e interdis una visión Desarrollo ciplinar del aprendidel Milenio “Spot the zaje global y la educac que tiene por una difference”, y de una ión para el de fondo en desarro ciudada la investigparte, “buscar inglés, da lugar nía global. llo, a un juego jóvenes ación sobre , localizar las las diferenc de palabra diferenc de diferent medida ias entre ias”, y encuad s. Signific son respueses ciudade a, que se s del mundo, los hábitos ra, por ta a da tanto, de consum y nos del producttambién a necesidades o a deseos. permite analizar o de los o final: un anuncio anuncio Pero “spot” publicit estudia en qué transfor ario. Y mos mador, es el nombre por ahí El proyect en favor el lenguaje publicit va la orientac de un bién en o va destina ario consum do a los la edición o respons y generamos ión de: Matemá alumno de Conecta un able y s de 3º ticas, sostenib ndo y Visual, de ESO le. (que particip Lengua Biología, Cienciamundos) y e Inglés. s Sociales se trabaja desde an tam, Música , Educac las materias ión Plástica

g

www.kaidara.or

Armes sota control www.kaidara.org/ca/ armasbajocontrol

Diversos materials didàctics www.kaidara.org/ca/ paz

Experiències educatives kaidara.org/ca/ paz-experiencia

Articles sobre pràctiques educatives dutes a terme per les persones que formen part de la Xarxa d’educadors i educadores per a una ciutadania global.

www.kaidara.org/ca/experienciaeducativa

Llibres per aprofundir en els fonaments de l’educació per a la ciutadania global.

www.kaidara.org/ca/ciudadaniaglobal