clavaris divina aurora 2017 - Almussafes

Lladre: Paco Gómez; Home: Miguel Iborra; Policia: Eloína ...... Més tard, passà al carrer Primo de Rivera, 104 –actual carrer Major– tal com es pot observar.
8MB Größe 36 Downloads 111 vistas
INDEX

2 SALUTACIONS 6 PROGRAMA DE FESTES 28 ACTIVITATS ESPORTIVES 32 REINA DE LES FESTES I CORT D’HONOR 38 CLAVARIESSES DE LA DIVINA PASTORA 46 CLAVARIS DE LA DIVINA AURORA 54 CONFRARIA DE LA SANTÍSSIMA CREU 56 COSTUMARI 82 ASSOCIACIONS

salutació de l’alcalde

salutació del regidor de festes

TONI GONZÁLEZ RODRÍGUEZ

L

2

ANDRÉS LÓPEZ HERREROS

Les nostres festes són un referent en el calendari, a més d’escenari de trobada entre familiars, amics i veïns, units com una comunitat activa que afronta el futur amb optimisme i que disfruta del seu present treballant per la convivència i la tolerància.

Nuestras fiestas son un referente en el calendario, además de escenario de encuentro entre familiares, amigos y vecinos, unidos como una comunidad activa que afronta el futuro con optimismo y que disfruta de su presente trabajando por la convivencia y la tolerancia.

Per això, vos invite a disfrutar de l’intens i variat palmito d’actes, dissenyat des de la Regidoria de Festes amb l’activa participació de l’ampli teixit associatiu local, pensant, un any més, en tots els col·lectius i amb el que donem resposta a les inquietuds de grans i xicotets.

Por ello, os invito a disfrutar del intenso y variado abanico de actos, diseñado desde la Concejalía de Fiestas con la activa participación del amplio tejido asociativo local, pensando, un año más, en todos los colectivos y con el que damos respuesta a las inquietudes de grandes y pequeños.

Desitjar que de nou diversió i respecte vagen de la mà, principalment en les activitats de caràcter multitudinari programades, perquè puguem disfrutar d’uns dies de festa excel·lents, en els que es compatibilitze l’oci, amb l’harmonia general i la seguretat de la nostra ciutadania.

Desear que de nuevo diversión y respeto vayan de la mano, principalmente en las actividades de carácter multitudinario programadas, para que podamos disfrutar de unos días de fiesta excelentes, en los que se compatibilice el ocio, con la armonía general y la seguridad de nuestra ciudadanía.

Un any més, Almussafes obri les seues portes durant el mes de juliol a unes jornades festives úniques i especials que, sens dubte, transmeten les nostres tradicions i també personalitat i evolució, ja que apostem pel creixement i la modernitat, sense renunciar al valor de la nostra història.

Un año más, Almussafes abre sus puertas durante el mes de Julio a unas jornadas festivas únicas y especiales que, sin duda, transmiten nuestras tradiciones y también personalidad y evolución, puesto que apostamos por el crecimiento y la modernidad, sin renunciar al valor de nuestra historia.

De nou, la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor, els Clavaris de la Divina Aurora, les Clavariesses de la Divina Pastora i les nostres associacions i clubs locals protagonitzaran les Festes Patronals 2017, en les que la unió, el respecte, la convivència i també la tolerància es convertiran en els seus senyals d’identitat i faran que Almussafes mostre novament la seua esplendor cultural i social.

De nuevo, la Reina de las Fiestas y su Corte de Honor, los Clavarios de la Divina Aurora, las Clavariesas de la Divina Pastora y nuestras asociaciones y clubes locales van a protagonizar las Fiestas Patronales 2017, en las que la unión, el respeto, la convivencia y también la tolerancia se convertirán en sus señas de identidad y harán que Almussafes muestre de nuevo su esplendor cultural y social.

Veïns i veïnes, és hora de disfrutar, d’eixir al carrer, de sentir i compartir, de relacionar-se i de viure les Festes!.

Vecinos y vecinas, es hora de disfrutar, de salir a la calle, de sentir y compartir, de relacionarse y de vivir las Fiestas!.

E

“El temps és l’espai entre els nostres records”... Així és com afirma una famosa frase d’Henri-Fréderic Amiel, escriptor suís. “Record”, una paraula tan senzilla, però també tan imprescindible i significativa en les persones; una paraula que tots i cadascun de nosaltres sentim i identifiquem de manera personal. I no és una altra cosa que aquest vincle el que ens fa recordar les Festes d’Almussafes del passat 2016, un any en el qual els veïns del nostre poble gaudírem, participàrem i, hui en dia, encara recordem amb nostàlgia.

“El tiempo es el espacio entre nuestros recuerdos”... Así es como afirma una famosa frase de Henri-Fréderic Amiel, escritor suizo. “Recuerdo”, una palabra tan sencilla pero a la vez tan imprescindible y significativa en las personas; una palabra que todos y cada uno de nosotros sentimos e identificamos de manera personal. Y no es otra cosa que este vínculo el que nos hace recordar las Fiestas de Almussafes del pasado 2016, un año en el que los vecinos de nuestro pueblo disfrutamos, participamos y, todavía hoy, recordamos con nostalgia.

Ha passat ja un any, però un altre valor igual d’important que el record apareix en aquestes dates... Parlem de la il·lusió. La il·lusió ens fa afrontar amb alegria i optimisme aquests últims dies que encara falten per a iniciar les Festes Patronals de 2017. Amb elles, arribaran les activitats infantils (tobogan aquàtic, castells, tallers, festa de l’aigua), religioses (processons, cercaviles), cíviques (revetles, concurs de xarangues, teatres), esportives, culturals i una infinitat d’opcions perquè qualsevol edat puga gaudir d’allò que desitge al costat de familiars i amics.

Ha pasado ya un año desde entonces pero, otro valor igual de importante que el recuerdo florece en estas fechas... Hablamos de la ilusión. La ilusión nos hace afrontar con alegría y optimismo estos últimos días que todavía faltan para iniciar las Fiestas Patronales de 2017. Con ellas, llegarán las actividades infantiles (tobogán acuático, castillos, talleres, fiesta del agua), religiosas (procesiones, pasacalles), cívicas (verbenas, concurso de charangas, teatros), deportivas, culturales y un sinfín de opciones para que cualquier edad pueda disfrutar de aquello que desee junto a familiares y amigos.

La confecció d’unes Festes no és gens fàcil. Més bé al contrari, ja que comporta tot un any de preparació i el treball de moltes persones perquè tot isca perfecte. Entre elles es troba l’Equip de Festes, un grup de professionals als quals els done la meua sincera gratitud aprofitant aquestes línies. Igualment, he de referir-me als vertaders protagonistes de les nostres Festes Patronals i no són altres que la nostra Reina i la seua Cort d’Honor, les Clavariesses de la Divina Pastora, els Clavaris de la Divina Aurora i el mig centenar de Reines que enguany donaran color coincidint amb l’efemèride del 50 Aniversari de Reines a Almussafes.

La confección de unas Fiestas no es tarea fácil. Más bien al contrario, puesto que conlleva todo un año de preparación y el trabajo de muchas personas para que todo salga perfecto. Entre ellas se encuentra el Equipo de Fiestas, un grupo de profesionales a los que les doy mi sincera gratitud aprovechando estas líneas. Igualmente, debo referirme a los verdaderos protagonistas de nuestras Fiestas Patronales y no son otros que nuestra Reina y su Corte de Honor, las Clavariesas de la Divina Pastora, los Clavarios de la Divina Aurora y el medio centenar de Reinas que este año darán color coincidiendo con la efeméride del 50 Aniversario de Reinas en Almussafes.

Per a acabar m’agradaria felicitar a les entitats i associacions que, de nou, no s’ho han pensat i han decidit posar el seu “gra d’arena” perquè Almussafes seguisca sent un referent festiu i de participació ciutadana. Espere de cor que us agrade tot el que hem preparat i que recordem sempre amb il·lusió el que és, sens dubte, un dels millors moments de l’any. Una forta abraçada per a totes i tots els almussafenys.

Para acabar me gustaría felicitar a las entidades y asociaciones que, de nuevo, no se lo han pensado y han decidido poner su grano de arena para que Almussafes siga siendo un referente festivo y de participación ciudadana. Espero de corazón que os guste todo lo que hemos preparado y que recordemos siempre con ilusión el que es, sin duda alguna, uno de los mejores momentos del año. Un fuerte abrazo para todas y todos los almussafenses.

3

salutació del rector MOSSEN MIQUEL MARTÍNEZ FERRER

Q

Quiero ante todo expresar mi sincero deseo de felicidad y contento a todo el pueblo de Almussafes en estas fiestas patronales en honor a San Bartolomé Ap.,Santísima Creu, Divina Pastora y Divina Aurora, y dedicarle a Ella, Madre de la Iglesia, este espacio que me brinda el programa de fiestas. Por todo ello, invito a esta querida feligresía a reflexionar conmigo, como caminantes del Pueblo de Dios. Y lo vamos a hacer con Ella; con María, para estar seguros de no correr riesgo alguno,que pueda perturbar la serenidad en nuestro caminar. María, Madre orante, oyente y agradecida es el tema que he escogido porque lo encuentro interesante, muy interesante. ¿Y por qué lo encuentro interesante? Porque Ella es el modelo y ejemplo de la “escucha”. Y de Ella, tenemos que aprender a “escuchar” esa palabra de vida encarnada en su persona, aunque el hombre de hoy no esté acostumbrado a ello. Solo quiere hablar, hablar, hablar… sin estar dispuesto a escuchar. Y tengamos en cuenta que aprender a escuchar, es aprender a vivir como Ella, Madre y Señora desde la virtud, la sencillez y la humildad. Hablar… como quiere el hombre de hoy, y no escuchar, es: NO AMAR Y NO RESPETAR, AQUELLO QUE DEBEMOS REVERENCIAR. Hemos hablado de María Madre. Pues bien, ¿habrá en la vida del hombre, palabra tan dulce, tierna y grande, que decir “Madre”? Sólo Dios. Después, “madre”, ¿por qué? Bien sabéis que la maternidad es lo que da sentido de plenitud a la mujer, de realización, de equilibrio, de estabilidad, de fortaleza, de ilusión, de entrega y servicio al hijo, quedando plenamente a su disposición, sin excusa alguna, pues “su hijo es su vida”. También María es esa madre que, como cualquier otra madre, ha dado vida humana, ha alimentado con su leche al hijo, ha llevado al hijo nueve meses en su seno y, después, en sus brazos. También es la que ha educado, aconsejado y corregido a su hijo, la que ha sufrido día y noche por él, la que ha amado sin límites, con

4

amor sincero, tierno y ardiente. Madre es aquella que, incluso, molida por el cansancio, siempre está dispuesta a servir. María es esa MADRE FELIZ, pues ser madre es la mayor felicidad de la mujer. Contemplemos por unos momentos a la madre con su hijo en su seno maternal: ¿cómo habla al hijo?, ¿cómo le acaricia?, ¿cómo le da su amor y su cariño?, ¿cómo le promete su entrega incondicional…? Y es que una madre nunca planifica su generosidad con el hijo, sino que, porque es “madre”, es generosa y se da sin condiciones. Que ¿por qué?, me preguntaréis, pues porque su corazón ama de veras y porque ama se da con amor, sabiendo siempre quien es, cómo es y para quién es. La madre siempre es esa mujer rebosante de fortaleza, generosidad, optimismo, perseverante sin límites, consciente de su responsabilidad, respeto y amor, sinceridad, es sobria, flexible, leal… Es siempre la que piensa, la que reflexiona, la que analiza, la que aconseja… La madre, siempre es madre y no se cansa de serlo. Y para el hombre, es su gran seguridad. María es para nosotros, los cristianos, madre de Cristo, madre de la Iglesia, madre del Pueblo de Dios, a quien el Señor le entregó como hijo al pie de la cruz, y Juan la recibió así, como madre en su casa. “AVE GRATIA PLENA DOMINUS TECUM”, le dice el ángel a María, y Lucas nos relata que María ante estas palabras “se turbó”. Hagamos ahora una pequeña composición de lugar y contemplemos a María en su humilde casita de Nazaret. Se turbó, nos ha dicho Lucas. ¡Mirad! Este es el primer impacto de María ante ese mundo nuevo de Dios. La palabra griega: “DIETARÁCHTHE”, dice el cardenal Martini, de feliz memoria, es una palabra muy fuerte, y nos maravilla que Lucas la haya

usado en esta ocasión. Es la misma que se emplea, sigue diciendo Martini, en Mt 2, 3, “el rey Herodes se turbó”…, en Lc 1, 12 Zacarías “se turbó” ante el ángel, en Mt 14, 26 cuando Jesús caminaba sobre las aguas “se turbaron sus discípulos”. También María se turbó. Y sumida en profundo silencio entra en dialogo con Dios: ¿qué quieres de mi, Señor? “Hágase en mi según tu palabra”, “estoy a tu entera disposición”, “Tú mandas”, “tuya sin condiciones”. “Aquí está tu esclava”, y el ángel la dejó, nos relata Lucas en 1, 38. María desde este momento se convierte en la portadora de Aquel que reconciliará al hombre con Dios. Para ver cómo era la oración de María, vayamos a escudriñar en Lc 1, 46-55. Es el Cántico del Magníficat. Ahí vemos como María no se iba por las ramas en su oración. Va directamente al núcleo. La Biblia era para Ella el fundamento de su encuentro diario con Dios. Y siente que Dios la lleva de la mano a otras realidades que Ella no acaba de entender, pero que como Abraham, se abandonará en manos de Dios. María se ha fiado por completo del Señor, su Salvador. Y está contenta porque le ha dicho: “sí”. Sabe, como joven de oración, que ha hecho lo que debía hacer, y eso le hace feliz porque su entrega es total, pues no ha puesto condición alguna a Dios, nada se ha reservado para Ella. Esta joven nazaretana vive con satisfacción ese momento de la respuesta. Momento del “sí”. Ha dispuesto vivir conforme el Señor le ha dicho; le ha facilitado el camino. Y es que, queridos, el cielo y la tierra se han juntado porque el amor de Dios es inmenso. Se han dado el abrazo de la amistad. La Familia de Dios está en marcha, un nuevo Pueblo ha nacido. El Pueblo Santo de Dios. Démosle gracias por tan singular acontecimiento. Pues Dios, se ha dado todo, en todos y para todos, por medio de María, Madre del Señor. Y como madre del Señor, madre nuestra porque así lo quiso Jesús en la cruz cuando le dice a Juan: “ahí tienes a tu madre” (Jn 19, 27). “Y esto, amigos, no lo comprenderemos ni en el cielo”. La joven nazaretana, rebosante de alegría, y sin pensarlo dos veces, se dirige a la montaña, a contarle a su prima Isabel, cuán grande ha sido el Señor con Ella.

Dichosa tú, que has creído, le dice Isabel. Y con esta visita, de María, se cierran los grandes momentos de las anunciaciones y queda a la luz del mundo, en primerísimo plano, LA FIGURA DE JESÚS, EL SEÑOR. María, llena de contento, prorrumpe con ese cántico precioso del Magníficat, que todos los días rezamos en Vísperas: “Proclama mi alma, la grandeza del Señor…”. Recordemos, queridos, que María conoce muy bien el Antiguo Testamento y, desde él, reza al Señor, con esa mística de los salmos y los profetas. María parece inspirarse en el Magníficat en primera Samuel 2, 1-3, cuando Ana agradece al Señor el hijo que va a tener. Lucas lo ampliará también en algunos salmos y textos proféticos. Notemos que María comienza cantando la salvación de Dios en su persona, y esta salvación se amplía a los pobres de la Tierra, a los humildes y sencillos de corazón, a los que pasan hambre y necesidad… Y, por último, alcanza su mayor plenitud en Abraham y su descendencia por siempre. Lucas ha visto en María la personificación de los pobres de Yahvé. Y éstos están alegres y contentos, ¿por qué? Simplemente porque Dios está con ellos como su salvador. Para Lucas este himno es uno de los más revolucionarios que aparecen en el Nuevo Testamento, pues Dios está con los humildes, con los que pasan necesidad de cualquier manera, por los que sufren, por los que padecen persecución por causa de la justicia, etc. Y en contra de todos aquellos que por su soberbia de corazón oprimen al pobre y necesitado, ricos… poderosos… Porque sólo Él es el santo y poderoso (Sal 111.9); porque Dios hizo en su favor terribles hazañas (Dt 10, 21), y su nombre es santo. Amigos, ¿y ahora qué? Contemplemos por unos momentos, la realidad del mundo en que vivimos: nuestro mundo está dividido en países desarrollados y subdesarrollados, estamos cansados de ver como muere la gente de hambre y necesidad… Mundo de poderío y humillación… Ante esta situación: ¿cuál debe ser nuestra actitud como hombres de Dios? ¿Cuál sería la de María como madre y señora?

5

PROGRAMA DE FESTES ALMUSSAFES 2017

Divendres 23 18.30 h.

VII GALA jove de l’esport

Dimecres 28

Al Centre Cultural.

Dissabte 24 11.00 - 14.00 h.

JOCS INFANTILS

AMB TALLERS I CASTELL UNFLABLE

Les activitats infantils hui al parc del PONTET.

18.00 h.

XXXI VOLTA A PEU Modalitats: Totes. Inscripció solidària Lloc: Parc Central i itinerari de cursa Organitzen: Ajuntament d’Almussafes i Club Atletisme Almusafes.

Diumenge 25

Acte 50 Aniversari Reines de les Festes

19.00 h.

Recollida de les Reines en l’Ajuntament i passacarrer, acompanyades de tabal i dolçaina fins el Centre Cultural.

19.30 h.

Acte d’homenatge públic al Saló d’Actes del Centre Cultural. Entrada lliure.

20.30 h.

22.30 h.

Dimarts 27 22.00 h.

II festival d’habaneres

Al Pati del Col·legi Almassaf. El Cercle d’Arts Leopoldo Magenti organitza el II Festival d’Havaneres, amb la participació del Cor Leopoldo Magenti del Cercle d’Arts, el Cor Parroquial Sant Bertomeu i dos cors convidats: el Cor “Nova Creació” de l’Alcúdia i la Coral Polifònica “Ciutat de Carlet”.

Playback infantil i sainet

Falla primitiva

“SELS DE NOVENÇÀ”

Al Pati del Col·legi Almassaf. Divertit sainet en vers de Josep Peris Celda. Quico i Elisa són un matrimoni que fa poquet que s’han casat. Els cels de Quico produeixen situacions molt còmiques en esta parella de novençans. A càrrec del quadre artístic de la Falla Primitiva. D. Gaspar: Francisco Javier Climent; Nofre: José Luis Aleixandre; Ramona: Francisca Martínez; Quico: Salva Aparisi; Elisa: Laura Sabater; Carmela. Angela López Jordi: Paco Moreno; Director: Nacho Carsí L’espectacle anirà precedit de diverses actuacions musicals protagonitzades per membres infantils i adults de la Falla Primitiva.

Sopar a la cafeteria del Centre Cultural.

8

9

Divendres 30

VI RUTA DEL TAPEO A iniciativa del Club Gastronòmic El Putxeret, s’organitza el quint Concurs Municipal de Tapes en Festes. Dies: 30 de juny, 1, 2, 3 ,4, 5 i 6 de juliol. Horari: de 12 a 13.30 i de 19 a 21 h. Preu: 2 € tapa + beguda (quint o refresc) 5€ 3 tapes i beguda. Bars i restaurants participants: Bar El Musical, Días de Vino y Rosas, Bar Hungria, Forn Pastisseria Rosa, Bar Els Rogets, Fonte d’Or, Orxateria Melchor, Cafeteria Centre Cultural, Destapa’t Tapes, Restaurant Bonaire. Funcionament: L’horari serà, com a mínim, en cada establiment de 12 a 13.30 i de 19 a 21, podent allargar l’horari l’establiment que ho considere oportú. Els clients que visiten almenys 6 establiments, optaran al sorteig d’un premi, consistent en un sopar o dinar per a dos persones en el bar guanyador de la tapa. Cada client podrà votar a “la millor tapa” en les fulles que es posaran a la seua disposició, una vegada completats els sis segells reglamentaris. El dia 17 de juliol, a les 20.00 hores, es lliuraran els premis a la millor tapa atorgada per votació popular, així com el sorteig als clients, en l’Àgora del Parc Central. Organitza: Club Gastronòmic El Putxeret Col·labora: Ajuntament d’Almussafes.

10

22.00 h.

Sopar gala de l’esport

Al pati del col·legi Almassaf. Normes: S’estableix un preu públic de 10,00 €. Només podran assistir persones majors de 16 anys. Es lliuraran tres mencions esportives: 1.- Al millor esportista de l’any. 2.- A l’entitat esportiva de l’any. 3.- A la trajectòria esportiva.

Per adquirir els tiquets caldrà anar, en primer lloc, al pavelló poliesportiu municipal, en horari de 9.30 a 13.30 i 17 a 20 h. i es donaran per rigorós ordre d’inscripció. El dies per comprar els tiquets seran: *Del 12 al 15 de juny, només entitats membres del Consell Municipal d’Esports. *Del 19 al 23 de juny, sempre que hi haja tiquets disponibles, la resta d’entitats i públic en general, fins que s’arribe al màxim de l’aforament establert. Organitza: Consell Municipal d’Esports.

Dissabte 11.00 - 14.00 h.

1

Diumenge 2 19.00 h.

FESTA DEL BURRO

JOCS INFANTILS

Al pàrquing del Pavelló Poliesportiu. Organitza: Falla la Torre

AMB TALLERS I CASTELL UNFLABLE

21.30 h.

Les activitats infantils hui al parc de la Constitució.

21.00 h.

SOPAR DE QUINTES I discomObil

Al Pati del Col·legi Almassaf Organitzen: Clavaris i Clavariesses 2017 Normes: Les taules estaran muntades per quintes Edat mínima: complir 18 en l’any en curs (quinta de 1999). Apertura de portes a les 20.00 hores No podrà entrar cap persona sense tiquet En acabar, macrodiscomòbil.

Actuació dansaires del tramuser “DE LA MORT AL BALL”

Al Pati del Col·legi Almassaf. Quan moria un albaet es comunicava amb un toc a mort. Fa molts anys deien que els nens morien sense haver pecat per la seva curta edat i que es convertien en angelets que intercedirien per tots els parents i amics. Així, el toc a mort era un toc d’alegria i tot el que envoltava a la seva vetlla i posterior soterrament, era objecte de curosos passos per honorar. A la cambra on es procedia a vetllar l’infant, el color blanc predominava en els ornaments com a símbol de la seva puresa i s’oferia una dansa del vetllatori amb música de guitarra o bandúrria, realitzada per tres parelles dansaires i amb el cant d’algunes coples.

11

Divendres 7

PRESENTACIÓ Dimecres 5 18.30 - 20.30 h.

RECUPERACIÓ DE TRADICIONS: FESTA DELS FANALETS Al Parc Central. Activitat infantil fins a 14 anys. Sense límit de places. Els més menuts descobriran l’encant de fer-se un fanalet, que després podran passejar per les processons de les festes i pel seu carrer amb les seues amistats i familiars. Cada xiquet ha de dur un meló d’Alger xicotet.

22.30 h.

Sarsuela

“LA DEL MANOJO DE ROSAS” de Pablo Sorozábal

INTERPRETADA PER LA BANDA DE LA SOCIETAT MUSICAL LIRA ALMUSSAFENSE. Al Pati Col·legi Almassaf. Una història d’amor on el sainet es transforma en proposta crítica, ja que la protagonista es nega a utilitzar el matrimoni com a via d’ascens social, amb el fons social d’un Madrid en què els seus habitants pareixen tan disposats a sacsar-se els costums castissos com a ballar els ritmes arribats de l’altre costat de l’Atlàntic Director artístic: Javier Agulló Alonso Director musical: Josep escandel i Vila Col·labora: Asociación Lírica Sasibill de San Sebastian

12

REINA Dijous 6 20.00 h.

Exposició de pintura associació “Paleta i Pinzell” Del 6 al 21 de juliol. A la sala d’exposicions del Centre Cultural. Organitza: Associació Cultural “Paleta i Pinzell”.

22.30 h.

DE LES FESTES 2017 18.00 h.

Concurs de futbolí Organitza: Clavariesses de la Divina Pastora. Al Pub Hejuma.

23.00 h.

Al pati del Col·legi Públic Almassaf.

ESPECTACLE TEATRAL

Presentació de la Reina de Festes 2017, Senyoreta Maria Gil Soldevilla representant a l’Associació Valenciana d’Ilusionisme (AVI) i la seua Cort d’Honor:

Per la companyia GRUP CANDILEJAS - EMT ALMUSSAFES Al Col·legi Almassaf.

Mar Calatayud Rodrigo

El lladre Angel Tornatu ha entrat per la finestra per a robar en una casa del centre de la ciutat. Desconeix que per a ell només serà el principi d’una llarga nit plena de malentesos. Una comèdia d’intriga per a tots els públics, basada en el text del genial autor italià Darío Fo.

Paula Ferríz Simarro

Intèrprets: Lladre: Paco Gómez; Home: Miguel Iborra; Policia: Eloína Molina; Julia: Tica Nadal; Dona del lladre: Mariu Navarro; Ana: Xelo Ponce; Antonio: Mª José Ramón. Direcció: Fernando Tébar

A continuació, espectacle musical

“MÉDICO A LA FUERZA” de Moliere

Club Pilota Valenciana

Club Atletisme Almussafes

Lucía Girona García Falla Primitiva

“FRECUENCIA MUSICAL”

Un recorregut artístic i visual de les cançons més famoses de la nostra ràdio de l’última dècada, amb una combinació de ball, veus en directe i una espectacular posada en escena.

13

Dilluns 10 22.30 h.

Dissabte 8 11.00 - 15.00 h. 17.00 - 01.00 h.

FESTA del tapeo andalús

20.00 h.

Moros i cristians

Tradicional desfilada de moros i cristians amb la participació de les següents comparses, encapçalades pel grup de tabal i dolçaina d’Almussafes:

Dies 8, 9, 10 i 11 de juliol. Al Parc de Les Palmeres. Organitza: Centro Cultural Andaluz.

Comparsa Alí Ben Bufat Comparsa Reina i Dames, acompanyada per la Banda de Música Lira Almussafense Comparses convidades: “Els Pirates” d’Ontinyent i “Els Caimans” de Xixona.

11.00 - 14.00 h.

Comptarem amb la participació dels Grups de Dansa del Ventre i Bollywood, dirigits per la professora Patricia Leisa

AMB TALLERS I CASTELL UNFLABLE

L’itinerari: Eixida del carrer Major (cantonada amb el carrer Santa Creu), carrer Major, carrer Castell, Plaça del Mercat, Santa Anna, Literato Azorín, Àusias March, Passeig del Parc, acabant en l’Av. Paral·lel.

JOCS INFANTILS

Les activitats infantils hui al parc Central.

12.00 h.

Festa vermut al parc A la Rosa dels Vents del Parc Central. Amb música, ball i beguda per als assistents.

00.30 h.

BALL DELS CLAVARIS

A la Pista Polivalent. Amb l’orquestra La Tribu i discomòbil.

14

Diumenge 9

11.00 - 14.00 h. / 16.00 - 19.00 h.

Tobogan aquàtic i altres atraccions Des de Pavelló Poliesportiu fins el carrer Llauradors. Atrevix-te!, sigues gran o menut, la diversió la tens assegurada al tobogan aquàtic.

Portar flotador i colxoneta de casa Organitza: Ajuntament d’Almussafes. Col·labora: Falla Primitiva.

20.00 h.

Dansà popular de festes A càrrec de Dansaires del Tramusser. Al Passeig del Parc Central.

21.00 h.

Concert Dolçainers Per la Colla d’Al-Mansáf. A l’Àgora del parc Central.

Teatre JUNIORS M.D. ALMUSSAFES “LA TÓRTOLA DAURADA. EDICIÓ ESPECIAL”

Al pati del CEIP Almassaf. Tot i que els obstacles i els contratemps no impliquen necessàriament el fracàs d’un projecte, els membres de la redacció de la revista “La tórtola daurada” estan a punt de viure en carn pròpia la fi dels seus llocs de treball. La continuïtat de l’empresa a la qual tants anys han dedicat penja d’un fil. A càrrec del grup de Teatre de Juniors M.D. Almussafes. Autor: Miguel Martínez Pons. Repartiment: Amador: Josep Marí; Margarida: Maria Villalba; Felipe: Samuel Benavent; Celeste: María Sebastián; Katy: Lara Alberich; Betlem: Lourdes López; Bienvenido: David Magraner; Natxo: Sergi Tejado; Consuelo: Teresa Rovira; Piedad: Ángela López. Organitza: Juniors M.D. Almussafes

Dimarts 11 DIA DEL XIQUET A LA FIRA 20.30 - 22.00 h.

Cant d’albaes

Eixida des de l’Ajuntament recorrent els domicilis de les dames i la Reina. L’activitat finalitzarà a la porta de l’Ajuntament, on s’oferirà un refrigeri als assistents.

15

12.00 h.

MISSA

A l’Església, amb la intervenció del Cor Parroquial Sant Bertomeu.

14.00 h.

Mascletà

Dimecres 12 19.30 h.

Ofrena de flors

Davant l’Església Oferida a la Santíssima Creu, Patrona d’aquesta Vila, per totes les entitats locals, amb la participació de la Corporació Municipal, la intervenció de la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense i encapçalada per La Colla Al-mansáf de tabal i dolçaina. Itinerari: Eixida des de l’Ajuntament, carrer Santa Anna, Plaça del Mercat, Castell, Salvador Botella, Mestre Medina, Plaça Blasco Ibáñez, Gibraltar, Ausiàs March, Llauradors, Av. Paral·lel, La Foia, Carrer Major, El Cano, Sant Josep, Pinar i Carrer Major fins arribar a l’Església.

A l’esplanada Centre Cultural

Dijous 13

Festa de

SANT BERTOMEU Patro d 'Almussafes

11.00 - 15.00 h. / 17.00 - 00.00 h.

FESTA de La cervesa Dies 13, 14, 15 i 16 de juliol. A l‘Àgora del Parc Central. Organitza: Falla Mig Camí.

10.00 h.

Passacarrer Per la població a càrrec de la banda de la Societat Musical Lira Almussafense.

16

Organitzada per l’Ajuntament d’Almussafes. A càrrec de Piroctènia Valenciana.

22.00 h.

Amenitzada per la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense, la Colla d’AlMansáf, així com els balls processionals que oferiran la Falla La Torre i Dansaires del Tramusser. Els balls eixiran a les 21:30 hores des de l’Església. Itinerari: Eixida del Temple, Plaça i Carrer Major, Passeig del Parc, carrer Gibraltar, Espioca, Sant Vicent, Salvador Botella, Castell, Plaça Major i Temple Parroquial, on finalitzarà amb una entrada de focs d’artifici.

00.00 h.

Ball

de Sant Bertomeu Al pati Col·legi Almassaf. Amb l’orquestra Platino i discomòbil

17

Divendres 14

22.00 h.

Festa de les Clavariesses

en Honor a la Divina Pastora

10.00 h.

14.00 h.

RECOllida de les clavariesses

Mascletà

Per la banda de la Societat Musical Lira Almussafense.

A l’esplanada del Centre Cultural

12.00 h.

A càrrec de Pirotècnia Hermanos Caballer. Organitzada per les Clavariesses 2017.

PROCESSÓ DE LES

CLAVARIESSES En honor a la Divina Pastora.

Itinerari: Eixida del Temple Parroquial, carrer Major, Passeig del Parc, carrer Gibraltar, Plaça Blasco Ibañez, Espioca, Sant Vicent, Castell, Plaça Major, entrada al Temple Parroquial i, en finalitzar, una entrada de focs d’artifici.

00.00 h.

Ball de Gala Al pati del Col·legi Almassaf. Amb l’orquestra Montesol i discomòbil.

Per a accedir, serà imprescindible un vestuari adequat (no s’admetran esportives, xancles, pantalons curts, samarretes, gorres, etc.) durant tota la nit. Les taules per a aquest ball es podran reservar al Centre Cultural fins el 10 de juliol, indicant el nom d’un responsable i nombre de places. Aforament limitat. Dolços i cava gratis per a les taules reservades que estiguen ocupades al començament del ball. Es prega la màxima puntualitat.

MISSA

Oferida en honor a la Divina Pastora.

18

19

Dissabte 15

Festa dels Clavaris

en Honor a la Divina Aurora

09.30 h.

11.00 - 14.00 h.

14.00 h.

Mascletà A l’esplanada Centre Cultural A càrrec de Pirotècnia Hermanos Caballer. Organitzada pels Clavaris 2017.

19.00 h.

Concurs de xarangues

Recollida dels clavaris

JOCS INFANTILS

Per la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense i acompanyament fins a l’església.

AMB TALLERS I CASTELL UNFLABLE

A l’Àgora del Parc Central. Organitza: Falla Mig Camí.

12.00 h.

22.00 h.

Les activitats infantils hui al parc del Sagrari.

Missa

Cantada en honor a la Divina Aurora.

Processó deLS clavaris En honor a la Divina Aurora.

00.30 h.

Ball

de CLAVARIESSES

A la Pista Polivalent. Amb l’orquestra Wonder i discomòbil.

Itinerari: Eixida del Temple Parroquial, Carrer Major, Passeig del Parc, carrer Gibraltar, Plaça Blasco Ibañez, Espioca, Sant Vicent, Castell, Plaça Major, entrada al Temple Parroquial i, en finalitzar, una entrada de focs d’artifici.

20

21

Diumenge 16

Festa de la Santissima Creu Patrona d 'Almussafes

10.00 h.

Passacarrer a càrrec de la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense, recorrent els carrers de la població.

12.00 h.

MISSA Solemne en honor a la Santíssima Creu, amb la intervenció del Cor Parroquial Sant Bertomeu.

22

14.00 h.

Gran Mascletà A l’esplanada Centre Cultural A càrrec de Pirotècnia Valenciana.

18.30 h.

Futbol trofeu festes

Almussafes CF- Benifaió CF Categoria Amateur. Al Camp de futbol municipal.

Processó DE LA SANTÍSSIMA CREU 21.00 h.

Eixida des de l’església parroquial de les Danses Valencianes, amb la participació del grup de Danses de la Falla la Torre i del Grup Dansaires del Tramusser d’Almussafes.

22.00 h.

Eixida solemne de la Processó en honor a la Santíssima Creu, precedida de La Colla de Dolçainers d’Al-Mansáf, i amb la intervenció de la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense. Itinerari: Carrer Metge Bosch, Carrer Sant Bertomeu, Carrer Sant Josep, Carrer Santa Creu, Carrer Major i tornada al Temple Parroquial.

01.00 h.

GRAN CASTELL DE FOCS D’ARTIFICI

que es dispararà des de l’esplanada front a l’antiga Cooperativa. A càrrec de Pirotècnia Valenciana.

23

Dilluns 17

DIA DEL XIQUET A LA FIRA 10.00 - 13.30 h.

CONCURS d’ensolcar AMB MOTOCULTOR I CAVALLERIA

Al camp de Paco Martí, al Camí Vell de Picassent. Organitza: Associació Agrària Joves Agricultors (AVA).

Dimarts 18 22.30 h.

projecció documental UN VIATGE PER “EL FIGUERAL”. 1964-1991

Dijous 20 22.30 h.

actuació andalusa

Amb cant, ball regional i xirigotes. Al pati del Col·legi Almassaf. Organitza: Centro Cultural Andaluz.

Divendres 21 21.30 h.

Sopar benèfic del càncer Al pati del col·legi Almassaf. Venda de tiquets al Mercat Municipal i directament per les sòcies de la Junta. Preu tiquets: 10 euros (5 euros van destinats íntegrament a la lluita contra el càncer).

Cada comensal portarà l’entrepà de casa. Organitza: Junta Local Lluita contra el Càncer d’Almussafes.

Al pati del Col·legi Almassaf. Es tornarà a projectar este documental produït per l’Ajuntament d’Almussafes, a través de l’AWTV, amb motiu de l’homenatge públic que l’Ajuntament d’Almussafes va retre als treballadors i treballadores de l’empresa Confecciones Valencia i Puchal, SA, durant la II Setmana per la Igualtat.

Dimecres 19 22.00 h.

18.00 - 19.30 h.

CONCURS d’exposicions d’hortalisses A l’Àgora del Parc Central. Organitza: Associació Agrària Joves Agricultors (AVA) En finalitzar: Lliurament Premis als guanyadors.

20.00 h.

LLIURAMENT PREMIS RUTA DEL TAPEO

A l’Àgora del Parc Central. Organitza: Club Gastronòmic El Putxeret.

24

Jornada de pintura nocturna

Convocada per a fomentar la Cultura i la creació artística, plàstica i visual en el municipi. Concentració de tots els artistes que desitgen participar en l’esplanada del Centre Cultural, per al seu posterior repartiment per les rodalies. Tècniques, suports i formats lliures. Activitat gratuïta i sense inscripció prèvia (material a càrrec del participant). Organitza: Associació Cultural “Paleta i Pinzell”.

00.00 h.

A la Pista Polivalent. A continuació, discomòbil. Entrada Lliure.

25

Dissabte 22

Homenatge a la Paella XXXVIII 12.00 - 18.00 h.

FESTA DE L’AIGUA A la Pista Polivalent. Amb jocs aquàtics per als xiquets, així com menjar i beguda, amb preus populars, per a tots els assistents. Organitza: Ajuntament d’Almussafes. Col·labora: Falla La Torre.

22.00 h.

PAELLES

Al carrer Major, tradicional homenatge a la paella, al qual estan convidats tots els veïns i veïnes d’Almussafes. Per al bon desenvolupament de la festa, s’hauran de contemplar les següents normes: · Els participants podran triar entre fer-se la paella pel seu compte o assistir a les paelles gegants. · És necessari en ambdós casos fer la inscripció al Centre Cultural de l’1 al 12 de juliol. Passada aquesta data no s’admetran inscripcions, per poder fer una previsió de comensals i realitzar els treballs d’organització. · Les inscripcions es realitzaran en el formulari que es troba a disposició de tots els veïns al Centre Cultural. · És obligatori indicar el DNI (sense la lletra). En el cas de menors d’edat que no tinguen DNI, aquesta casella es deixarà en blanc. Indiqueu en la casella corresponent als no residents.

· Es farà una revisió exhaustiva dels inscrits, no admetent-se més del 20% de comensals no residents. L’organització reduirà les places als qui no compleixen aquesta norma. · Els comensals que opten per la paella gegants seran servits en taula, així com la beguda corresponent. · Per als comensals que trien fer-se la seua pròpia paella, s’habilitarà un lloc per a la realització de la mateixa i tindran taula reservada al carrer Major, a continuació de les taules muntades per a les paelles gegants. També tindran la beguda corresponent. En aquest cas, el repartiment dels ingredients es farà a l’Ajuntament el mateix dia de 17 a 18 hores, per ordre d’inscripció, aportant el resguard d’inscripció. Al mateix temps, se’ls repartirà la beguda corresponent. · És obligatori recollir les restes del sopar de cada taula, abans d’abandonar-la. En cas contrari, l’ajuntament prendrà les mesures oportunes.

00.00 h.

DIScomòbil A la Pista Polivalent.

26

Dimecres 26 21.30 h.

SANT JOAQUIM I SANTA ANNA Al Pati del Col·legi Almassaf. Sopar de l’Associació de Jubilats i Pensionistes.

Dissabte 29

FESTA TARDEO

A la Pista Polivalent. Organitza: Ajuntament d’Almussafes. Col·laboren: Clavaris i Clavariesses 2017.

14.00 h.

dinar popular Amb zona habilitada per a fer paelles, torraes, etc. Una carpa assegurarà l’ombra per als comensals, que dinaran amenitzats per una xaranga

17.00 h.

discomòBil 27

Diumenge 4 de juny 09.00 h.

TROFEU DE FESTES DE TIR OLÍMPIC Lloc: Camp de tir olímpic Alzira. Organitza: Club de Tir Olímpic.

Divendres 30 de juny CAMPIONAT EUROPEU D’AUTOMODELISME Categories: T.C. MOD, SPEC y FORMULA 1. Lloc: Circuit d’Automodelisme l’Autet d’Almussafes. Dies de realització: del 29 de juny fins l’1 de juliol. Organitza: Associació d’Automodelisme d’Almussafes.

22.00 h.

Divendres 23 de juny 18.30 h.

VII GALA JOVE DE L’ESPORT Dissabte 24 de juny 16.00 h.

XXXI VOLTA A PEU ALMUSSAFES 18 h. Categories: Benjamín, aleví i infantil. 19.30 h. Categories: Sènior i Veterans. Lloc: Parc central i itinerari de cursa. Organitza: Ajuntament d’Almussafes i Club Atletisme d’Almussafes.

Diumenge 25 de juny 09.00 h.

TROFEU DE FESTES DE TIR OLÍMPIC Lloc: Camp de tir olímpic Cullera. Organitza: Club de Tir Olímpic.

GALA DE L’ESPORT Lloc: pati del col·legi públic Almassaf. Normes: S’estableix un preu públic de 10,00 €. Només podran assistir persones majors de 16 anys. Es lliuraran tres mencions esportives: 1.- Al millor esportista de l’any. 2.- A l’entitat esportiva de l’any. 3.- A la trajectòria esportiva. Per adquirir els tiquets caldrà anar, en primer lloc, al pavelló poliesportiu municipal, en horari de 9.30 a 13.30 i 17.00 a 20.00 h. i es donaran per rigorós ordre d’inscripció. El dies per comprar els tiquets seran: Del 12 al 15 de juny, només entitats membres del Consell Municipal d’Esports. Del 19 al 23 de juny, i sempre que hi haja tiquets disponibles, la resta d’entitats i públic en general, fins que s’arribe al màxim de l’aforament establert. Organitza: Consell Municipal d’Esports.

Dissabte 1 de juliol 09.30 h.

I JORNADES DE PORTES OBERTES DE TIR AMB ARC Lloc: Camp de Tir de davant de l’IES Almussafes. Organitza: Club de Tir amb Arc Almussafes. 9.30 -10.00 h. Apertura de portes. 10.00 -14.00 h. Xiquets i grans podran provar el tir amb arc baix la supervisió dels monitors titulats. Durant el matí es farà una demostració a càrrec dels cadets del club que estan participant en les competicions nacionals. Repartiment durant l’acte de xapes commemoratives i possibilitat d’apuntar-se al club i a la seua escola de tir amb arc.

16.00 h.

TIR DE COLOM

Lloc: Al camp de tir “La Laguna”. Organitza: Club Caçadors “El Perdigó”.

16.30 h.

IX GRAN PREMI CICLISTA ALMUSSAFES

Categories: Sèniors i Màster. Lloc: Parc Central. Organitza: Penya Ciclista d’Almussafes.

19.00 h.

XX TROFEU VILA D’ALMUSSAFES D’AGILITY (25 ANIVERSARI) Categories: Totes. Lloc: Instal·lacions Agility Almussafes. Organitza:Esportiu Esportiu Agility Almussafes.

28

29

Dimarts 4 de juliol

Diumenge 16 de juliol

Dijous 20 de juliol

19.30 h.

18.30 h.

19.00 h.

DEFENSA PERSONAL PER A DONES

TROFEU DE FESTES DE FUTBOL PARTIT: ALMUSSAFES CF – BENIFAIÓ CF. Categoria: Amateur. Camp de Futbol Municipal. Organitza: Almussafes CF.

Lloc: Tatami del Pavelló Municipal. Organitza: Club Aikido Tomiki.

Dijous 6 de juliol

Dijous 13 de juliol

Dilluns 17 de juliol

19.30 h.

18.00 h.

19.00 h.

Tatami del Pavelló Municipal. Organitza: Club Aikido Tomiki.

Modalitat: Parelles. Categoria: Cadet, Infantil, Aleví, Benjamí. Lloc: Frontó Cobert. Organitza: Club Pilota Valenciana d’Almussafes.

DEFENSA PERSONAL PER A DONES

Dissabte 8 de juliol 16.00 h.

TROFEU DE FESTES DE PILOTA VALENCIANA

18.30 h.

TROFEU DE FESTES DE FUTBOL

CONCURS FESTES PATRONALS DE PESCA

PARTIT: ALMUSSAFES CF – BENIFAIÓ CF. Categoria: Juvenil. Camp de Futbol Municipal. Organitza: Almussafes CF.

Categories: Veterans, Sèniors i Juvenils. Lloc: Riu Xúquer (al seu pas per Fortaleny). Organitza: Club de Pescadors “La Molinà”.

19.00 h.

16.00 h.

TIR DE GUATLA Categories: Totes. Lloc: Camp de tir “La Laguna”. Organitza: Club de Caçadors “El Perdigó”.

18.00 h.

X DIA DEL CLUB DE BÀSQUET ALMUSSAFES Categoria: Veterans CB Almussafes vs Veterans València Bàsquet. Lloc: Pavelló Poliesportiu. Organitza: Club de Bàsquet Almussafes.

XXII TROFEU VILA D’ALMUSSAFES DE PILOTA VALENCIANA

Modalitat: Sèniors Parelles. Lloc: Frontó Cobert. Organitza: Club Pilota Valenciana d’Almussafes.

Dissabte 15 de juliol

Categoria: Simples Vet. + 45. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

Dimarts 18 de juliol 19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Simples Vet. + 35. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Simples Vet. + 55. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

17.30 h.

PARTIT DE FUTBOL PARTIT: Veterans Almussafes- Juvenil Almussafes. Lloc: Camp de Futbol Municipal. Organitza: Veterans Almussafes CF.

18.00 h.

TROFEU DE FESTES DE PILOTA VALENCIANA

Modalitat: Sèniors Parelles. Categoria: A. Lloc: Frontó Cobert. Organitza: Club Pilota Valenciana d’Almussafes.

30

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL

Dimecres 19 de juliol 19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Dobles Vet. + 55. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Dobles masculins. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Dobles Vet. + 45. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

Divendres 21 de juliol 19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Simples masculins. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

Dissabte 22 de juliol 16.00 h.

TIR AL PLAT Categories: Totes Lloc: Camp de tir “La Laguna”. Organitza: Club de Caçadors “El Perdigó”.

18.30 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Dobles Vet. + 35. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

19.00 h.

FINALS CAMPIONATS FESTES PATRONALS DE TENNIS I PÀDEL Categoria: Pàdel. Lloc: Pistes de tennis i pàdel. Organitza: Club de Tennis Almussafes.

31

reina de les festes cort d’honor 2017

reina de les festes 2017 Maria Gil Soldevilla

Associació Valenciana d’Il·lusionisme

34

35

cort d’honor ALMUSSAFES 2017

Paula Ferriz Simarro Club Atletisme Almussafes

36

Mar Calatayud Rodrigo

Lucía Girona García

Club Pilota Valenciana

Falla Primitiva

37

clavariesses divina pastora 2017 38

39

B

Benvolguts veïns i veïnes d’Almussafes, Les Clavariesses de la Divina Pastora i Inmaculada 2017 aprofitem aquest espai per a saludar-vos i per a mostrar públicament el nostre agraïment. Per a totes nosaltres és un any especial, en el qual, amb molta il·lusió, continuem amb una festa que és tradició al nostre poble, la festa en honor a la Divina Pastora. Totes juntes i de la mà de la nostra Madrina, vivim amb intensitat i devoció cada acte, orgulloses del que representem. Ara és el torn de les nostres Festes Patronals que, amb

molta expectació esperem, sense deixar de costat el treball i esforç per què el resultat siga l’esperat per tots. Volem donar les gràcies a tots els veïns i veïnes d’Almussafes per la vostra ajuda i col·laboració, així com a l’Ajuntament i, en especial, a l’Església per la gran acollida que hem tingut i el seu recolzament incondicional. Des d’ací vos convidem a unir-se a la festa i participar activament de tots els actes junt a les Clavariesses 2017, fent que entre tots siguen unes festes inoblidables. Bones festes!!!

LOURDES MORENO BLAY Madrina

40

41

Aida Ramírez Alfonso

Bàrbara Duart Chelós

Laura Sabater Piles

Lorena Villalba Ferrà

Sara Romaguera Aguado

Angela López Girona

Marta Villajos Romaguera

Vanesa Ramón Espuig

Presidenta

Secretària

42

Vicepresidenta

Secretària

Tresorera

Vocal

Tresorera

Vocal

43

44

María Calatayud Lucas

Dalia del Río Soliz

Carmen Fuentes García

Berta Guixot Blay

Ana Martí González

María Sanz Gil

Oksana Smirnov Haba

45

clavaris divina aurora 2017

46

47

E

Estimat poble d’Almussafes.   Com a Clavari Major, aprofite l’espai que em brinda el nostre Llibre fester per a dirigir-me a tots, grans i menuts, i desitjar-vos unes bones festes 2017.   Durat tot l’any, el col·lectiu de Clavaris de la Divina Aurora al qual represente hem treballat de valent i hem organitzat multitud d’esdeveniments festius, tots i cadascun dels quals han estat encaminats a fer festa al nostre poble en benefici de tots.   Un treball intens que és motiu d’aplaudiment i de reconeixement.   Vull felicitar des d’este espai a la Reina de les festes i dames pel seu any gran i fer un agraïment al nostre Ajuntament pel suport que, en tot moment, ens ha brindat.   Ara és hora de viure la festa, d’eixir al carrer, de participar en tots els actes i de fer un balanç molt positiu d’aquesta experiència viscuda.   Bones festes 2017 Almussafes!!!

Juan JOsÉ fernández magraner Clavari Major

48

49

clavaris divina aurora 2017

Antoni Gómez Albuixech David Herrero Campos President

Vicepresident

Saül Ribera Garcia Tresorer

50

Àngel Folch Moscardó Cristian Montalvà Atanasio Aaron Andreu Guaita Vocal

Jordi Aleixandre Rovira Secretari

Carlos Marzal Moscardó Vocal

Arturo Benavent Domínguez

Vocal

Pepe Bosch Cariñena Jonathan Collado Jiménez

Alfonso Córdoba Alcalá

Marc Duart Aguado 51

Jaime Duart Aguilar

52

Juan Carlos Duart Chelós Carlos Ferris Recuenco

Gustavo Perera Campos

Miguel Puchal Belda

Javier Regal Gómez

Josep Gomis Colomer

Senén González Sastre

Toni González Santos

Jordan Rivas Camarasa

Josep Ros Rodrigo

Jordi San Sebastià Sebastià

David Guixot Garceran

Marc Iborra Salvador

Aron Oliva Ginés

Jose Tomás Sanz Grau

Jose Saporta Escribà

Dani Smirnov Haba 53

Fina Grau Carbonell i Carmen Duart Lacruz Cambreres 2017

Benvolgut poble d’Almussafes, Un any més, ens disposem a celebrar les nostres Festes Patronals. La fe d’un poble ix al carrer per mostrar públicament la devoció i entrega que sentim pels nostres patrons, especialment per la Santíssima Creu. Són dies d’alegria, de reunió amb la família i els amics; dies de trobada amb aquelles persones que viuen en altres llocs, però que quan arriba el mes de juliol, busquen l’oportunitat de vindre a celebrar les festes. Aquest any, tenim l’orgull i el plaer d’acompanyar a la nostra

54

creueta cada vegada que isca al carrer. Sentirem el privilegi d’estar ben a prop d’ella el dia de la processó, de veure el respecte i la devoció que desperta per allà on passa, i de sentir com, encara que han passat ja molts anys des de que va arribar a Almussafes, continua viu el fervor que la Santíssima Creu contagia. Gràcies a la Confraria per fer-nos enguany aquest gran regal. I gràcies a tots els qui han fet, fan i faran possible en el futur, que no es perda mai l’esperit cristià i l’estima per la creu en les nostres Festes Patronals. Visca la Santíssima Creu!

55

INDEX costumari

#58

#80

50 ANYS DE REGNAT A ALMUSAFES

CLAVARIS 92

Ha transcorregut mig segle des que Clotilde Bosch Navarro visqué el seu regnat i des d’aleshores altres 48 joves d’Almussafes han estat elegides Reines de les Festes.

Enguany, fa 25 anys que un grup de jóvens ens juntàrem per a fer la festa de la DIVINA AURORA. Bé, per a això i per a passar un dels anys més divertits junt als amics, també.

#66

LA DESTIL·LERIA DE DON FULGENCIO ALÓS

#78

Cecilio Alcaraz “Fue aunque humilde, una famosa y acreditada industria, dedicada a la fabricación de anisados, jarabes, escarchados y licores en general, de los que fueron famosos el «Anís y Cola Levante». Se fundó en 1923 por don Veremundo Herrandis, pasando después a ser propiedad de su socio don Fulgencio Alós, quien la dirigió aumentando su prestigio y clientela, hasta su jubilación en el año 1978, en que se cerró la destilería. Fulgencio Alós Asins falleció el 23 de enero de 1981.” Metge Bosch al seu llibre “Almusafes Noticiario Histórico costumbrista”

56

#74

40 ANYS JUNTS 1977-2017

I tu... per què vas a Juniors?

CLAVARIESSES 92 Va ser un any de molt de treball per tot el que n’hi havia que fer i organitzar per a portar a terme la festa de la Divina Pastora, però es va vore gratament recompensat per totes les experiències que vàrem viure totes juntes?

57

L

Les Festes de 2017 ens conviden a viatjar al passat i rememorar una de les senyes d’identitat de les nostres Festes, ja que enguany commemorem el 50 Aniversari de Reines.

regnat, encara que en l’espai assignat a la fotografia de la Reina al fullet de Festes tan sols aparegué la imatge d’una de les dos germanes.

Este capítol de la nostra història local començà l’any 1967, quan la corporació municipal del moment, presidida per l’alcalde Vicente Bosch Marí, va prendre la determinació de nomenar una jove d’Almussafes que representara a tot el poble en les jornades festívoles, acompanyada per un grup de xiques del poble que l’acompanyaren en els diferents actes oficials programats.

Corria l’any 1978 quan l’esperit democràtic també es deixà sentir a les Festes Patronals. La nova corporació municipal, presidida per Ramón Moscardó Aguado, va decidir que totes les Regines, en aquell any un total de vuit, tingueren la mateixa rellevància i així és com nasqué la llegenda de les vuit princeses.

Ha transcorregut mig segle des que Clotilde Bosch Navarro visqué el seu regnat i des d’aleshores altres 48 joves d’Almussafes han estat elegides Reines de les Festes. En el camí, hem sigut testimoni de diferents situacions que han deixat empremta com l’esdevinguda l’any 1968. Aquell any, Soledad Folch Calatayud fou nomenada Regina i presentada amb la corresponent imatge gràfica al llibre festes, encara que, per motius familiars, renuncià pocs dies abans de l’apertura de les Festes i l’aleshores alcalde li passà el regnat a Amparín Gilabert Peiró, que fou la que va exercir el respectiu càrrec, abrigada per la seua Cort d’Honor. Les Festes de l’any 1975 també foren úniques, ja que les bessones Rosalina i Milagros Zafrilla Garcerán compartiren

58

Primera Reina de Festes. Any 1967

Primera Cort d’Honor. Any 1967

L’any següent, la Reina de les Festes ja fou elegida per sorteig, un sistema que s’ha mantés fins a la data i que ha permés el naixement d’un total de 38 Reines, repetint, fins i tot, una d’elles regnat. De fet, Anais Lerma Girona fou la màxima representant de les Festes els anys 2007 i 2011. També hem viscut a Almussafes unes Festes, concretament les de l’any 2013, sense Reina i sense Cort d’Honor, ja que cap associació pugué presentar dama a l’Ajuntament, per no eixistir-hi demanda per part d’eixa quinta de joves. Aprofitem el Llibre de Festes d’este any 2017 per a honorar a totes eixes joves que, als 18 anys i coincidint amb la seua majoria d’edat, visqueren el somni de representar al seu poble en unes dates tan entranyables com són les nostres Festes.

59

Amparín Gilabert Peiró 1968

Amalia Isabel Grau Marí 1969

Margarita Bosch Aguado 1970

Mari Rafa Bosch Alós 1976

Ma José Beltrán Benavent 1977

8 Princesas 1978

Ma Teresa Alepuz Vidal 1971

Laura Ferrús Grau 1972

Ma Jesús Alepuz Romeu 1973

Ma José Sebastià Casado 1979

Concepción Machí Martínez 1980

Ma Teresa Sales Rosaleny 1981

Inmaculada Senón Chaqués 1974 60

Rosalina y Milagros Zafrilla Garcerán 1975

Gracia Pareja Cofrade 1982

Isabel Sabater Salinas 1983 61

Rosario Raga Beltrán 1984

Miriam Bosch Navarro 1985

Chelo Ferrús Albuixech 1986

Esperanza Marí Benito 1992

Lidia Contell Asins 1993

Elena Sanchis Roig 1994

Ma José Villar Iborra 1987

Ma José Girona Garcerán 1988

Ma Nieves Ramón Bou 1989

Sonia Ponce Moreno 1995

Araceli Gil Rodríguez 1996

Carolina Luz Escudero 1997

Tile Girona Bosch 1990 62

Norma Meneses Oliver 1991

Noemi Ribera Ginés 1998

María Martínez Chamorro 1999 63

Marta Rodríguez Pardo 2000

Inma Lladró Magraner 2001

Lara Aparici Espert 2002

Isabel Aparici Espert 2008

Pilar Girona Salesa 2009

Estefanía Oliver Duart 2010

Esther Asensi Vendrell 2003

Tamara Rubio Donat 2004

Verónica Cano Rodríguez 2005

Anais Lerma Girona 2011

Carlota Genís Iborra 2012

Aida Bosque Calatayud 2014

Melanie Aleixos Alonso 2006 64

Anais Lerma Girona 2007

Érica Vendrell Climent 2015

Belén Godoy Pérez 2016 65

A

Al començar el treball d’investigació sobre esta indústria i els seus protagonistes em vaig trobar amb una gran falta de documentació, perquè el material després de guardar-ho durant un llarg temps va ser destruït fa uns anys. Així que vaig a parlar del tema i de la història unint un conjunt de pinzellades sobre l’empresa, l’empresari protagonista, els treballadors, la família i els seus sentiments, algunes fotos, informacions compilades a arxius, etc., i espere que el resultat haja pagat la pena. No era una tasca fàcil, ja què sabia que el material necessari per composar el puzle s’havia perdut, però això no em desanimà a l’hora d’intentar-ho. Era un tema que ja m’havia plantejat fa uns anys però que de carambola1 m’he ficat a treballar-ne. No estava previst en un principi, però les circumstàncies han fet que arribara el moment oportú. I el principal protagonista era don Fulgencio Alós Asins i la seua destil·leria. La primera cosa que vaig fer va ser parlar amb una de les filles del propietari –Rafaela Alós Torregrosa– i li va semblar bé que tractara el tema. A continuació s’havia de buscar el material que permetera donar-li forma, fotografies, objectes,... perquè no era possible fer un treball així sols a partir d’anècdotes, però estes integrades en una història que fora complementada amb alguna documentació i unes quantes fotos, sí podia convertir-se en un projecte interessant. I ací va!... Per començar, copie el breu text que el metge Bosch va escriure sobre el tema al seu llibre “Almussafes Noticiario Histórico Costumbrista” entre les pàgines 216-217. Diu això, després del títol «La “Destilería de Levante”. Fue aunque humilde, una famosa y acreditada industria, dedicada a la fabricación de anisados, jarabes, escarchados y licores en general, de los que fueron famosos el «Anís y Cola Levante». Se fundó en 1923 por don Veremundo Herrandis, pasando después a ser propiedad de su socio don Fulgencio Alós, quien la dirigió aumentando su prestigio y clientela, hasta su jubilación en el año 1978, en que se cerró la destilería. Fulgencio Alós Asins falleció el 23 de enero de 1981». I encara que és poc el que està escrit, com a gendre de don Fulgencio que era, coneixia la història perfectament i crec que si no s’estengué més va ser precisament pels seus vincles familiars.

LA DESTIL·LERIA de DON FULGENCIO ALÓS Cecilio Alcaraz Albaladejo. Cronista Oficial d’Almussafes 66

HISTÒRIA Fulgencio Alós Magraner i Concepción Asins Marí es casaren el 6 de febrer de l’any 18972 i tingueren sis fills –tres

xiquets i tres xiquetes, a més en eix ordre–, foren: Fulgencio, Fulgencio Pascual, Juan Bautista, Concepción, Ana María i María Rosa, però quatre d’ells moriren al poc de nàixer, visqueren entre un dia i poc més de tres mesos –dos barons i dues femelles– per la qual cosa els únics que sobrevisqueren foren Fulgencio Pascual –el nostre protagonista– i Concepción, els que portaven el nom d’ambdós pares. No caldria dir que en aquella època la mortalitat infantil era molta i per això els nadons eren batejats en la primera setmana de vida. Així què, Fulgencio Pascual Alós Asins, del que no apareix per cap document consultat el segon nom de “Pascual” perquè es dirigirien a ell sols amb el nom de Fulgencio, va nàixer el dia 17 de maig de 1899 a les deu del matí. I ja estem a principis del segle XX. De la seua infantesa i època d’escola, ho desconeguem pràcticament tot, com – per exemple– quin seria el seu mestre, malgrat les escasses informacions publicades per escrit3 que situen ací al mestre Cardona en aquell temps, estic convençut de que ja no hi exercia i això malgrat que no ho he pogut confirmar-ho en les meues investigacions referides als anys de docència d’aquell mestre al nostre poble. Fulgencio ha nascut al carrer de l’Hospital, 12 baix, que és el domicili patern. El casc urbà del poble en aquella època és xicotet i viu prop de “la Placeta” –actualment Plaça del Mercat, que en els anys de la segona dècada del segle XX s’anomenava “plaza del Olmo”4–, on suposadament acudeix a jugar a “faba”, “tella”, a “galope”, “conillets a amagar”, a “l’all”, la “tella”, “rompes”, el “futbol”, la “trompa”,... que hi detalla i explica molt bé el metge Bosch a partir dels apunts de son pare i de les seues pròpies vivències en els anys vint. No apareix entre els alumnes que anaren a València a estudiar el batxiller a l’institut que actualment porta el nom de “Lluís Vives”. Altres del poble hi eren entre 1910 i 1918 com: Salvador Alapont Artolà, Antonio Albiñana Tomás o Enrique

1

En un principi volia treballar el tema del que han significat els “quaranta anys de Ford per Almussafes”, però no disposava del temps necessari per fer un bon treball així què és queda entre els projectes futurs. Dades provinents de la fotocòpia d’un document manuscrit fet en un moment indeterminat per algun familiar que porta per títol “Notas y curiosidades de nacimientos” i que contenia alguns errors que han estat descoberts al consultar el Registre civil. 3 La primera és el programa de festes de 1963, al qual Antonio Magraner Rodrigo parla en tres pàgines de la figura del Mestre Cardona i el carrer que li havien dedicat. La segona del metge Bosch al seu llibre, quan també parla del carrer dedicat i algunes dades biogràfiques. 4 Segons diu el metge Bosch al seu llibre entre les pàgines 208 i 210. 2

67

Grau Linares, però ningú se’l va traure. Així, que dedueix que feu solament estudis primaris, però com veureu després no necessitava més per desenvolupar-se perfectament en la vida i en el treball. Des de fa uns quants anys es parla del concepte “intel·ligència emocional”, que és molt important per les empreses i segurament don Fulgencio en tenia prou a l’hora de fer negocis.

i que regenta Faustino Ramón Sabater Sales, per prendre café i jugar un poc a un billar que n’hi ha. El fill del regent és Ramón Sabater, un xiquet de pocs anys que per jugar amb Fulgencio ha de ficar-se damunt un banquet, perquè quasi no arriba a la taula. Un dia l’empresari li pregunta a Faustino: “aquest xiquet no podria venir a fer alguna cosa per la fàbrica?, que necessitem un”. I amb eixos anys d’edat Ramón Sabater accepta i comença a treballar-hi5 i allà estaria fins la seua jubilació en 1976 i inclús després.

Quan ja té quasi vint anys, el pare –vidu de la primera dona– es torna a casar amb Virtudes Alepuz Piles, es traslladen al carrer de Santa Anna, 21 i del nou matrimoni naix altra filla, Maria Dolores i per tant una nova germana per a Fulgencio i Concepción, a la qual les nebodes recorden com la tia Lolín.

És valent i arriscat, com es demostra en l’anècdota següent. A principis dels anys vint porta un carregament de cebes a París enviat per son pare i una vegada arriba, li diu a la família: “jo ja he cobrat però ara em quede ací a veure’l!” i es queda un any treballant en la fàbrica de cotxes Renault abans de tornar. És possible que en el mateix viatge contacte o arribe a treballar també en alguna destil·leria francesa on aprén coses sobre el procés de destil·lació de begudes, com el conyac.

Feu el servei militar en València en la modalitat de “soldat de quota”, que significa que compleix sols una part –que anava entre 5 i 10 mesos sobre el total 3 anys que era el temps normal– a canvi de que la família pagara una quantitat a l’Estat, que en aquell moment era de dues mil pessetes o de mil, segons el temps a complir. Com m’imagine que no tots podien permetre’s pagar eixes quantitats de diners, dedueix que la família gaudia d’una economia prou sanejada. Ja en aquell moment fa gala del seu caràcter alegre i bromista quan estant de guàrdia incita a entrar-hi a unes xiques que passejaven pel carrer amb el consegüent rebombori que provoca dins els quarter.

68

Com s’ha assenyalat abans, en 1923 don Veremundo Herrandis funda l’empresa anomenada en aquell moment “Destilería Levantina”, gran fábrica de licores, anisados y jarabes, què és situa en un principi en un emplaçament un tant imprecís, que podria estar ubicat en un dels magatzems dels edificis que envolten el Molí de Grau, on actualment es troben les vivendes del carrer Molinet. Més tard, passà al carrer Primo de Rivera, 104 –actual carrer Major– tal com es pot observar en un anunci imprès al programa de festes de l’any 1932. En el moment de la fundació de l’empresa, Fulgencio Alós Asins és un jove de vint-i-quatre anys amb inquietuds emprenedores que li acompanyaran al llarg de la seua vida i ja en aquest moment es converteix en soci del propietari, encara que fa altres activitats que li permetran viure i portar una vida familiar més acomodada. És en eixa època de xicon jove, que freqüenta després de dinar el “Casino Católico” que es troba a l’actual Arrossera

Però don Fulgencio no s’està quiet i a més de la fàbrica fa altres coses. Si fem cas dels llibres de matrícula industrial dels pobles pertanyents a la Càmera de Comerç de Valencia, que actualment estan dipositats a l’Arxiu Històric amb seu en un dels edificis de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, el nostre protagonista apareix fins en deu ocasions, entre els anys 1922 i 1935. Entre 1922 i 1926 baix l’apartat corresponent del llibre que porta per títol “Industria que ejerce”, diu “especulador frutos”6 i està associat al domicili patern de la calle de Santa Ana, 25, un poc abans era el 21. I entre els anys 1930 i 1935 en l’apartat de “Industria que ejerce”, diu la paraula “taberna”7 a la calle Mayor, 31 –en temps de la República, entre els anys 1933 i 1935 ve anomenada com Avenida de Blasco Ibáñez, 31–. La paraula “especulador”8 no sona bé en l’actualitat però significa comerciant que compra i ven per tal de guanyar uns diners, és un intermediari. Encara que el diccionari de l’AVL9 defineix “especulació” al seu significat tres de la forma següent: “f. ECON. Operació comercial que es practica amb mercaderies, valors o efectes públics, efectuada en previsió d’una modificació en l’estructura de preus, per a obtindre uns guanys extraordinaris.” Supose que en aquella època no es pretenia obtindre uns guanys extraordinaris sinó simplement els suficients per poder viure amb una certa comoditat.

que dispose per escrit afirma que ho era en l’any 192610, però dedueix els anys perquè durant eixos dos no apareix donat d’alta als llibres de matrícula de la Càmera de Comerç de València baix l’apartat corresponent del llibre que porta per títol “Industria que ejerce”, diu “comisionista con muestrario” del que sí apareix entre 1924 i 1934, llevat d’eix temps. Rafael li demana que forme part de l’equip de govern, cosa que no li sembla bé a Fulgencio, que li contesta “yo como de todos y no quiero meterme en nada”, al final, davant la insistència de l’amic i degut al seu caràcter tan alegre i festiu, accepta fer-se càrrec de la regidoria de festes. Fa les activitats normals del càrrec, elabora i publica el llibre de festes i quan es reuneixen per fer el compte de les despeses municipals, l’alcalde va detallant totes les produïdes en cada departament, quan arriba al llibre de festes diu “ha costado tanto” i Fulgencio s’alça i diu “esa cantidad está equivocada, porque los libros costaron tanto...”, l’alcalde li mana asseure’s i callar, Fulgencio s’enfada i diu “no me siento, costaron lo que digo y ahora estás diciendo el doble, ¡buenas noches!”, i es marxà, donant fi a la seua carrera política, almenys fins a on jo sé. Mentrestant, el dia 26 de juny de 1927 s’havia casat a Benifaió amb Rafaela Torregrosa i García, segons consta al Registre Civil de la població veïna i es fiquen a viure al carrer de “Santa Ana”, nº 32, al costat de “La Placeta” en la casa de “Palets”11, on el dia 10 de setembre de 1929 naixeria

Aproximadament entre els anys 1925 i 1926 és alcalde d’Almussafes, Rafael Arnandis, encara que l’única data de 5

Ell mateix declararia en la revista “La Actualidad Española” de maig de 1973, de la qual parlarem més tard, el següent: “Yo trabajo en esta bodega desde que tenia quince años. Ahora tengo sesenta y dos…” . En aquella dècada n’hi ha també altres “especuladores de frutos” al poble, com: Vicente Calatayud Peiró, Félix Duart Albuixech, Enrique Aguado Villalba, Máximo Chaqués Albuixech, Melchor Duart Blay, Francisco Chaqués Calatayud,…. Apareixen als llibres de matrícula fins a quatre tavernes més, els dos propietaris que es repeteixen més són: Enrique Alabarta Giménez i Victoriano Marí Magraner. 8 Carles Puncernau diu al seu blog en “els meus escrits” al parlar del poble de “Bañolas” que “especulador de frutos de la tierra” és un dels oficis que ja s’anomenaven així al segles XVIII-XIX, en un estudi elaborat a partir de dos documents de la seua localitat. Que una de les formes de recaptar impostos per part dels ajuntaments municipals era recollir-los en funció de l’ofici que s’exercia. També que «és curiós el nom que li atorguen al que hui anomenaríem com intermediari, li diuen “especulador”, nom que actualment quasi seria ofensiu i que poca gent ho acceptaria com a ofici encara que hi tingués relació amb aquesta activitat.» És una idea que jo comparteix però que l’he explicada partint de les seues paraules. 9 Acadèmia Valenciana de la Llengua. 10 Directorio Valenciano. Guía especial de las provincias de Valencia, Alicante y Castellón de la Plana (Bailly-Baillière – Riera) 1926. 11 La mateixa en la que ja en l’any 1939 es troba la “carnicería” de José Anrubia Aparicio 6 7

69

la seua primera filla Rafaela Alós Torregrosa. Aquella xiqueta apareix en una fotografia amb els pares passejant de la ma de sa mare per la plaça d’Emilio Ramón Castelar de València –actual Plaça de l’Ajuntament– a principi dels anys trenta. Viatgen en un cotxe dels anys vint què és estretet, tant que quan travessen Silla cap escassament pels alguns carrers estrets, en alguna part del camí don Fulgencio segueix el trajecte del tramvia de Silla a València, perquè anar per dalt els rails és més còmode que pegar bots per la calçada empedrada. Rafaela no recorda dades de la marca, sols que –al cap del temps–, quan es referien a ell parlaven de “la carraca”. Investigacions d’última hora em porten a la conclusió de què podia ser un Peugeot 172 BC de 1924. Havien passat uns anys i Veremundo Hernandis tenia un sols fill que li provocava molts problemes i com tenia molta amistat amb Fulgencio i l’estimava com si també fora fill seu, en 193312 li va dir que l’empresa –de la qual ja sabem que era soci– passaria a ell i se la va vendre, adquirint des d’aquell moment la màxima responsabilitat. El nom canvia lleugerament de “Destilería Levantina” a “Destilería de Levante”. En 1934 don Fulgencio compra i matricula el seu “Renault 8 mona 4”, uns dels primers cotxes que circularen pel poble, amb la placa V-14.143. Com el vehicle no es veu sencer en les poques fotografies conservades, he fet una composició amb un cotxe igual però amb la placa de la seua matrícula, per tant és una “foto falsa” ja que el seu color era negre, així que es poden imaginar un cotxe semblant a aquest, però negre. La seua filla menor Concepción recorda que els

“guardabarros” eren més grans i ella els usava de tobogan. Ja amb cotxe, fa de representant de la seua empresa i viatja per diferents rutes de la Comunitat i inclús fora i quan Rafael Arnandis i ell ixen de viatge –cadascun pel seu compte– 12

70

queden de vegades per a dinar junts en algun punt del camí. Arnandis treballa per l’empresa de begudes “Palomino y Vergara”, és “comisionista” segons el llibre de matrícula industrial i tampoc les antigues aventures polítiques havien trencat la seua amistat. Ambdós són col·legues treballant en el mateix món del licor, un treballant per compte propi i l’altre en representació d’una empresa. El dia 1 de gener de 1935, el diari “La Correspondencia de Valencia” publica a la pàgina 2, l’article titulat “Una destilería acreditada”, article del que copie el primer paràgraf i que comença amb aquestes paraules: “No podía suceder de otra forma, estando al frente de la misma la persona tan competente en la materia como don Fulgencio Alós, hombre de extraordinaria actividad que ha conseguido grandes perfecciones en la industria de la destilería de alcoholes, especialmente en la fabricación de anisados finos, cremas, escarchados, naranja y limón natural, etc., que encontraron aceptación en todos los mercados españoles y aún en los extranjeros”... Aquell article anava acompanyat d’una fotografia a la porta de la fàbrica que adjunte, amb un gran número de persones –treballadors/ ores, familiars i amistats– a la porta de la mateixa. Dita fotografia va eixir publicada a la pàgina 20 del BIM de gener de 2016, aportada per la filla menor de don Fulgencio, Concepción Alós Torregrosa. I les bones relacions entre els amics continuaran igual fins el moment en que arriba la guerra. Aquella va complicar prou el tema del negoci –com molts altres– i l’alcohol comença a escassejar per a la majoria, però don Fulgencio té un fabricant amic de cognom Romaguera que contribueix a que a ell no li falte mai. Així, continua fabricant en un moment en que molts altres no disposen del material necessari per a produir, el què provoca enveges i cabrejos entre algunes persones relacionades amb l’ofici. La cosa es complica encara més quan li incauten tot el licor produït i de les ferramentes per a fer-ho com alambins, calderes, etc., es porten alguns i deixen altres, li fan tancar la fàbrica i també és incautat el cotxe. Segurament, don Fulgencio continua fabricant d’alguna manera i al final és denunciat per tres persones: el mateix

A la pàgina 53 del llibre ”Història Gràfica d’Almussafes” es diu que Veremundo va vendre la fàbrica a Fulgencio en l’any 1929, però jo pense que fou en l’any assenyalat abans

Rafael Arnandis, el propietari d’una tasca de València –de la que parlarem en la segona part– i pot ser també, una altra persona més del poble. La qüestió va acabar amb una multa per part de les autoritats de València que s’abona al principi de l’any 1939. Quan la guerra acaba poc a poc tot va tornant a la normalitat es fica la fàbrica novament en marxa i apareix el cotxe en Burriana on don Fulgencio es desplaça a replegar-ho. Després de la Guerra Civil, don José Bosch Marí –que es convertiria en el seu gendre en 1951– fou llicenciat de l’exèrcit en 1941 però cridat novament a files fins octubre de 1943. En eix interval de temps està fent el servei militar en Figueres (Girona) i un dia es troba darrere la barra d’un bar d’allà un espill amb la publicitat de “Destilería Levante, Almusafes” cosa que li produeix una gran emoció al recordar el seu poble i la gran distància que li separa de casa.

Al mateix document no fa constar el lloguer anual que abona pels locals destinats a la seua indústria. El document en sí és molt important, ja que és el primer al qual consta el tipus d’indústria que es realitza, encara que com s’ha dit abans aparegué al diari de 1935 eixa afirmació. En aquest moment es converteix en oficial. Feta la declaració jurada a final de 1940, desconec perquè no apareix en la matrícula de l’any 1941. Seria en 1942 quan es veu per primera vegada escrit al corresponent llibre dins l’apartat de “clase de industria”, el de “Fábrica de aguardientes compuestos”, a partir de l’any 1951 el títol diu “Fábrica de aguardientes compuestos al calor menos 5.000 litros” Es suposa que algun any fabrica més quantitat de licor que la marcada com a mínim i que després a final d’any es regularitza, però sols un any –el de 1946– apareix anotat al llibre de matrícula industrial una quantitat major, la de 19.028 litres, amb el suplement de la “cuota del tesoro” corresponent, que després tatxen de color roig per damunt i la línia és així anul·lada i renumerades les indústries a partir de la correcció feta, també amb color roig. He revisat els dos llibres de “Matrícula industrial”, el primer entre els anys 1936 i 1946 i el segon entre 1947 i 1955, un quadernet amb sols l’any 1956 i un tercer llibre de “Impuesto industrial” entre els anys 1957 a 1980. Del primer conjunt informatiu a l’últim es van canviant conceptes i introduintne de nous.

Ja havia dit abans que don Fulgencio apareixia als llibres de matrícula dels pobles fins l’any 1935 amb altres epígrafs diferents al de destil·leria o fàbrica de licors. Però a partir de 1936 ja tenim els nostres llibres de matrícula industrial, tot el material anterior s’havia cremat el dia 30 d’octubre de 1936 per les persones que provocaren l’incendi dels arxius de l’Ajuntament i del Jutjat municipal.

Aquella fàbrica que apareixia al diari en 1935 manté el mateix emplaçament –que ja és el segon– fins l’any 1956

Entre 1936 i 1939 Fulgencio Alós Asins continua apareixent com a titular d’una “taberna” al carrer de “Blasco Ibáñez, 122”. En 1940 el carrer ja s’anomena com a carrer “Mayor” i segurament per un error diu número 22. En desembre de 1941, apareix –darrere la documentació que reuneix les dades fiscals de l’any 1940– un document que diu: “DECLARACIÓN JURADA que por duplicado presenta D. Fulgencio Alós Asins que figura inscrito en Matrícula Industrial del año 1941 [...] domicilio comercial Calle Mayor, 104 haciendo constar que su citada industria, caracterizada actualmente por la denominación de Fábrica de Aguardientes compuestos empleando calor está constituida por los siguientes elementos: Producción mínima de 5.000 litros (sujeta a rectificación a fin de año, al igual que la patente de fabricación.)”, és copia literal i apareix la seua firma al final.

71

en que el propietari de l’edifici, Máximo Asins, conegut com el tio “Mino”, li demana a Fulgencio que deixe el local, perquè el necessita per a casar als seus fills. Això, l’obligarà a buscar un emplaçament provisional fins que l’empresari puga traslladar la indústria a un nou local que mentrestant construirà. I provisionalment, canvia entre desembre de 1956 i gener de 1957 enfront d’on es troba, a una planta baixa de l’altre costat del carrer on instal·la el mínim de material necessari per continuar amb la seua fabricació de licors i al mateix temps la família viu a casa de la tia Francisqueta la “Romualda”, a un parell de cases de distància. Consta al registre de la correspondència d’aquell any un parell d’escrits de veïns protestant-ne. Malgrat això, el domicili fiscal que continua apareixent al registre d’indústries continua a la mateixa adreça de “Avda. José Antonio nº 104”. I ja el 24 de juliol de 1959 dirigeix escrit a l’Ajuntament comunicant el trasllat de la direcció de la seua indústria des de l’avinguda de “José Antonio”, nº 135 al número 101 del mateix carrer, domicili que constituiria el quart i últim emplaçament de la indústria. Per primera vegada, havia construït la vivenda familiar i la fàbrica de licors juntes en un mateix solar, com a resultat d’un canvi de vivendes entre la seua família i la de Romualdo Martí Calatayud.

Amb data del 14 d’agost de 1959, D. Bautista Marí Alepuz i D. Fulgencio Alós Asins demanen autorització per fer unes obres a “Obras Públicas”, calcule que a l’estar la industria en la carretera que travessa el poble han de demanar permís per qualsevol cosa que volgueren fer en la façana, la porta de la fàbrica, etc. A l’últim llibre de “Impuesto industrial” tornarà a canviar el nom de classe d’indústria pel de “Fábrica de anisados y licores” en 1962, coincidint ja amb la nova direcció al número 101 del mateix carrer. I ja des de 1967 i fins el seu tancament en 1978, don Fulgencio paga impostos per dos conceptes diferents: “Fábrica de aguardientes en frío” i 13

72

“Fábrica de aguardientes destilados” Fins que la Ford arriba a Almussafes en els anys setanta, és l’única marca industrial que porta el nom d’Almussafes per la resta d’Espanya. I és en eixos moments quan la revista “La Actualidad Española” nº 1.114 del 10 de mayo de 1973 publica un article titulat: “¿Viene aquí la Ford?. Valencia, entre la cautela y la esperanza”. Es tracta d’un article elaborat totalment al nostre poble i a través de sis pàgines i de diverses fotografies es fa una anàlisi de la propera i molt possible instal·lació de la multinacional ací. En l’última de les pàgines dedicades a Almussafes i la seua gent, apareix el títol “Doce vecinos de Almusafes también opinan sobre el tema” i entre ells don Fulgencio, com a “propietario de destilería” era el tercer13. Cal recordar que el dia 7 de juny de 1973, Mr. Holmes –vice-president de Ford Europa– confirmaria als diaris que Almussafes era la zona seleccionada. I arreplegue les seues paraules, perquè en elles s’endevina ja el fi de l’empresa, condicionat a un traspàs que no es produí: “A MI ME LLEGA TARDE, TRASPASARÉ MI NEGOCIO”. – “Ahora hace cincuenta años que me dieron permiso para abrir mi negocio. A mí me llega tarde... Esto engrandece el pueblo, ¡qué duda cabe! Y de cara a mi negocio, a lo mejor sería muy rentable, pero ya a mi edad... Si encuentro comprador, lo traspaso. Los terrenos que dicen son de la Ford me cogen un huerto de siete hanegadas menos veinte brazas. Y a mí, el precio que me pongan me parecerá conforme. Porque se trata de un beneficio para todos”. Don Fulgencio està a punt de complir els 74 anys. Quan en 1976 es jubila Ramón Sabater, don Fulgencio continua treballant i encara rep alguna ajuda de Ramón, però aquest últim es fica malalt i mor als dos anys, moment en que don Fulgencio que ja té alguns problemes de visió tanca definitivament, de fet l’últim any que paga els impostos industrials és el de 1977, ja amb 78 anys d’edat. Queda vidu en maig de 1980 i mor en gener de 1981.

DOCUMENTACIÓ BIBLIOGRÀFICA Estaria ordenada segons la seua antiguitat i al finals les pàgines webs i/o blogs consultats: Directorio Valenciano. Guía especial de las provincias de Valencia, Alicante y Castellón de la Plana (Bailly-Baillière – Riera). 2ª época. Año 15. 1926 (D’Antoni Bartoll, de València).

Programa de festes de l’any 1932 (De l’Arxiu Municipal). Article de la revista “La Actualidad Española” nº 1.114 del 10 de mayo de 1973 titulat: “¿Viene aquí la Ford?. Valencia, entre la cautela y la esperanza” (De l’Arxiu Municipal d’Almussafes).

Llibres de matrícula industrial dels pobles de València de la Cámara de Comercio provincial de 1921 a 1935. Signatures: DPB-CC-- C16, C17, C20, C24, C26, C28, C29, C33, C36, C39, C40, C43, C44, C46, C53, C54 i C55 (De l’Arxiu Històric Valencià).

Llibre: “Almusafes Noticiario Histórico Costumbrista”. José Bosch Marí. 1990.

Article del diari “La Correspondencia de Valencia” del martes 1 de enero de 1935, pàgina 2, titulat: «Una destilería acreditada» (De l’Hemeroteca Valenciana).

http://cecilioalcaraz.blogspot.com.es/2015/10/destileria-delevante.html

Llibres de matrícula industrial d’Almussafes de 1936 a 1946, de 1947 a 1955, de 1956 i de 1957 a 1980. Signatures: L1603, L1604, AMA 726/12 i L1607 (De l’Arxiu Municipal d’Almussafes).

BIM nº 73, de gener de 2016, fotografia de la destil·leria en pàgina 20.

http://elsmeusescritscpf.blogspot.com.es/2014/01/oficis-alsegles-xviii-xix.html Altres diverses págines i/o blogs de la xarxa d’Internet.

També parlen: els metges José Moltó i José Casado, el cura Francisco Magenti, l’empleat de la fàbrica de licors Ramón Sabater, una dona treballadora, un xofer, diversos agricultors, el carter i el propietari d’un bar.

73

N

No són poques les vegades en les quals els que hem format part de Juniors M.D. hem hagut de contestar a la pregunta del milió: “I tu... per què vas en Juniors?”. Com si fóra senzill contestar-la. Són tants els motius que resulta impossible simplificar en poques frases o inclús en una conversa tot allò que ha suposat per a nosaltres pertànyer al Moviment. Aquest 2017 complim els nostres primers quaranta anys de vida, una bona ocasió per a mirar enrere i fer balanç del que ha suposat aquest projecte per a tots els que en algun moment hem passat pel centre. L’aventura està en marxa des de 1997 i des d’aleshores, no ens hem detingut ni un sol instant. Jocs, dinàmiques, campaments, tallers, teatres, marxes, formació, revistes, oracions, Setmanes Juniors, trobades, eucaristies, cursos, convivències, reflexions i un bon grapat més d’iniciatives amb les quals hem experimentat eixa sensació d’haver sigut cridats. El temps ha anat passat, unes generacions han anat deixant pas a unes altres, però l’essència ha romàs invariable i la

conclusió que estàs boig. Doncs beneïda bogeria. Quaranta anys de bogeria bé mereixen aquesta conversa, encara que siga a través d’aquestes pàgines. Juniors ha significat per a nosaltres una manera molt especial de créixer, madurar i enfrontar-se a la vida. Sona pretensiós però així ho percebem. Les vivències i emocions que hem experimentat formant part d’aquesta entitat ens han ajudat a entendre que un món millor és possible i que aquest canvi comença per u mateix. Són tantes les hores invertides en aquesta aventura i tantes les persones que l’han fet possible... Seria impossible fer una llista amb el nom de tots els que han ficat el seu granit d’arena perquè aquest moviment juvenil cristià fundat en 1977, a la parròquia Sant Bertomeu Apòstol d’Almussafes, haja aconseguit arribar a les seues primeres quatre dècades de vida. Perquè no són només els xiquets, els educadors o el consiliari.

40 ANYS JUNTS 1977-2017

I tu... per què vas a Juniors?

pregunta “I tu... per què vas a Juniors”, també. Malgrat el pas dels anys, i les múltiples ocasions en les quals hem pogut reflexionar sobre aquesta qüestió, tant en les activitats que realitzem al centre com en la nostra vida quotidiana, quan apareix el tema, el primer pensament sempre és... i ara què conteste? No saps per on començar. Inicies un viatge mental en el temps en busca de les raons. Intentes ordenar els teus pensaments per a oferir una resposta directa, senzilla i contundent que resumisca l’allau de motius que s’amunteguen a dins teu i el resultat varia en funció del dia, el moment i, tal vegada, el teu estat d’ànim. No importa. Només l’exercici de reflexió paga la pena. I tant. T’envaeix un sentiment de satisfacció comparable a molt poques coses. Respires profund, demanes un parell de cafés i seus amb la persona que t’ho ha preguntat per a intentar respondre, conscient que potser no ho entenga i arribe a la

74

Són també els col·laboradors, els cuiners, els patrocinadors, la gent de la parròquia i, per descomptat, les famílies. Els pares patidors es mereixen un monument i mai estarem prou agraïts per la seua paciència, conscients que la labor que realitzem al centre, lloc on sempre hem passat més temps que en les nostres pròpies cases, ens ompli, ens fa tremendament feliços, ens ajuda a desenvolupar les nostres capacitats i ens acosta un poc més a Crist. Hem aconseguit que la flama es mantinguera viva. Sempre hi ha hagut voluntaris disposats a invertir el seu temps lliure en eixa casa de tots que és el centre. Aquesta llista de raons, en el nostre quaranta aniversari, no és més que el nostre humil homenatge i el nostre agraïment als xiquets, al poble, a la vida i a Déu, per haver-nos donat l’oportunitat de formar part d’una aventura tan especial. Seguirem lluitant per conquerir allò que encara ens queda per véncer. I tu... per què vas o anaves a Juniors? Cambrer! Dos cafés més, per favor!

75

76

77

D’esquerra a dreta (de peu): Mª Pilar Blay, Marta Rodrigo, Beatriz Sabater, Mª Consuelo Polanco, Olga Salvador, Tina Montagut, Mª Carmen Sales, Mª Isabel Alepuz,

D’esquerra a dreta (de peu): Mª Pilar Blay, Marta Rodrigo, Sonia Grau, Beatriz Sabater, Mª Consuelo Polanco, Olga Salvador, Tina Montagut, Mª Carmen Sales,

Mª José Manzano, Inmaculada Mora, Rocio Pedrón, Norma Meneses, Carolina Yago, Mª José Baldoví S.

Mª Isabel Alepuz, Mª José Manzano, Inmaculada Mora, RocioPedrón, Norma Meneses, Carolina Yago, Mª José Baldoví S.

D’esquerra a dreta (sentades): Eva Rodríguez, Sonia Grau, Mª Pilar Bosch, Sonia Barberá, Mª José Baldoví R., Lourdes Alepuz, Esther Bosch, Sofía Pedrón, Mercedes Devís.

D’esquerra a dreta (sentades): Eva Rodríguez, Mª Pilar Bosch, Sonia Barberá, Mª José Baldoví R., Lourdes Alepuz, Esther Bosch, Sofía Pedrón, Mercedes Devís.

E

Era 1992, i els espanyols estàvem de celebracions: s’inaugurava l’AVE, l’EXPO, el quint centenari del descobriment d’Amèrica, les Olimpíades; i en Almussafes, 22 xiques ens vam embarcar en una experiència que recordem sovint: ser clavariesses de la Divina Pastora. Va ser un any de molt de treball per tot el que n’hi havia que fer i organitzar per a portar a terme la festa de la Divina Pastora, però es va vore gratament recompensat per totes les experiències que vàrem viure totes juntes. Qui ens anava a dir que un grup tan gran i dispar, continuaríem juntant-se durant 25 anys tots els dijous per a sopar, seguiríem celebrant el dinar de la Immaculada i aprofitaríem qualsevol excusa per anar-se’n de viatge, per

78

supost amb la nostra madrina Tina i amb Emilio (qui es va guanyar el lloc com a “padrí” nostre). Enguany continuem conservant tota la il·lusió i les ganes de disfrutar que teníem en aquell moment. I estem preparades, per a tornar a viure moments màgics i inoblidables durant estes Festes Patronals. Volem aprofitar estes línies per a donar les gràcies a Tina i Emilio per tot el que ens han aportat durant estos anys: la seua amistat, experiència i consells, i sobretot, per continuar tenint ganes de fer coses amb nosaltres. Tina i les seues pastoretes vos desitgem Bones Festes Patronals.

79

C

Cantava Gardel que “VEINTE AÑOS NO ES NADA”, pero... VINT-I-CINC, sí. Enguany, fa 25 anys que un grup de jóvens ens juntàrem per a fer la festa de la DIVINA AURORA. Bé, per a això i per a passar un dels anys més divertits junt als amics, també. Perquè diversió no ens va faltar, però faena... tampoc. Sopar, vull dir, reunió tots els dilluns, on aclaríem els comptes de loteries i quotes i on féiem plans del que se’ns venia damunt. Festes, rifes... tot era bo per a arreplegar algun duret (sí amics, duros, pesetes, l’euro estava per arribar). Que si tant per a focs, mascletà, traques…, tant per a samarretes, ciris, flors per a l’anda i l’ofrena..., tant per a la banda de música, sí, per a la banda, en aquells temps l’ajuntament no ho pagava tot i tot siga dit, de la barra de la revetla, es treia per a vicis. Treballàrem de valent per a poder afrontar tots els gastos, però cada acte era una festa, començant pel dia de Reis, cavalcada i repartiment de regals, les rifes (recorde una d’uns porquets,... “che ma que mos riguerem”), la revetla

80

(PIEDRAS AZULES, “ahí es na”), que era el mateix dia de la festa de la Santíssima Creu (la festa de clavaris era al dia següent 17 de juliol, es parava la revetla per a disparar el castell), la despertà després de la revetla, esmorzar i de seguida l’arreplega i a missa. I després la mascletà, ¡¡¡chee que mascletà ferem!!! I a la nit, processó ¡¡QUE GUAPOTS, TOTS EN TRAGE!! Enguany volem recordar aquell any i col·laborar en els actes de les nostres festes, perquè l’ocasió ho mereix. D’eixos jóvens queden els cors i els esperits sempre jóvens, perquè el cos.... s’ha perjudicat un poc, no molt la veritat, però el pas del temps es nota, com podreu apreciar en les fotos. No volem deixar passar l’ocasió de recordar al que fou nostre president, Sequi. Un TIO GRAN, en tots els aspectes, que ha mogut abans d’hora i que va ser un dels grans culpables de que tot eixira com tocava. Ell, divertit i sempre de broma i al mateix temps serio i formal, va aconseguir que tots remàrem en la mateixa direcció. Disfruta en mosatros des de dalt. Va per tu, PRESIDENT

81

LES ENTITATS LOCALS D’ALMUSSAFES US DESITGEN UNES

MOLT BONES FESTES

2017

· ACEQUIA REAL DEL JÚCAR · AFECTATS FIBROMIALGIA ALMUSSAFES · ALMUSSORD · AMPA DE L’INSTITUT D’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA · ASSOCIACIÓ CULTURAL PALETA I PINZELL · ASSOC. CULTURAL I ESPORTIVA BUJINKAN BYAKKO · ASSOCIACIÓ COLLA D’AL-MANSÁF · ASSOCIACIÓ DESEMPLEADOS ACTIVOS · AMICS DEL CENTRE CEL ANTERIOR · ASSOCIACIÓ D’ALUMNES DEL CENTRE DE FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES · ASSOCIACIÓ D’ARTS I OFICIS · ASSOCIACIÓ EMPRESARIS I COMERCIANTS (AECAL) · ASSOCIACIÓ DE DONES PROGRESSISTES · ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES · ASSOCIACIÓ GENERACIÓ COACH · ASSOCIACIÓ MESTRESSES DE CASA TYRIUS · AMPA CEIP ALMASSAF · AMPA CEIP PONTET · ASSOCIACIÓ DONES BOLILLERES · ASSOCIACIÓ EL RAVAL · ASSOCIACIÓ FESTERS D’ALMUSSAFES

82

· ASSOCIACIÓ L’AUTET · ASSOCIACIÓ LA FERA TEATRE · ASSOCIACIÓ LLUITA CONTRA EL CÀNCER · ASSOCIACIÓ SALUT VITAL ALMUSSAFES · ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’IL·LUSIONISME (AVI) · ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’AGRICULTORS · BICI-CLUB ALMUSSAFES · CENTRO CULTURAL ANDALUZ · CENTRE SOCIAL AUTOGESTIONAT L’ESPURNA · CERCLE D’ART LEOPOLDO MAGENTI · CLAVARIESSES 2017 · CLAVARIS 2017 · CLUB AIKIDO TOMIKI D’ALMUSSAFES · CLUB ATLETISME ALMUSSAFES · CLUB CICLISTA AL TRAN TRAN · CLUB D’ARTS MARCIALS · CLUB D’ESPELEOLOGIA · CLUB D’HANDBOL · CLUB DE BÀSQUET ALMUSSAFES · CLUB DE BILLAR · CLUB DE CAÇADORS EL PERDIGÓ · CLUB DE CERÀMICA

· CLUB DE GOLF ALMUSSAFES · CLUB DE FRONTENIS ALMUSSAFES · CLUB DE FUTBOL ALMUSSAFES · CLUB DE PESCADORS LA MOLINÀ · CLUB DE PETANCA · CLUB DE PILOTA VALENCIANA D’ALMUSSAFES · CLUB DE TENNIS · CLUB DE TIR AMB ARC D’ALMUSSAFES · CLUB DE TIR OLÍMPIC · CLUB ESCOLA GIMNÀSTICA ALMUSSAFES · CLUB ESPORTIU RANTELLES · CLUB GASTRONÒMIC EL PUTXERET · CLUB KARATE ALMUSSAFES · CLUB MOTOCICLISMO ALMUSSAFES · COMPARSA ALI BEN BUFAT · COMPARSA FESTERS 79 · CONFRARIA DE LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS · CONFRARIA SANTÍSSIMA CREU · COOPERATIVA AGRÍCOLA I RAMADERA · DIGNITAT ANIMAL · ESPORTIU AGILITY ALMUSSAFES · FALLA LA TORRE

· FALLA MIG CAMÍ · FALLA PRIMITIVA · FOTO CLUB LA IMATGE · FUNDACIÓ SAMBORI · GERMANDAT DE DONANTS DE SANG · GRUP DE DANSES DANSAIRES DEL TRAMUSSER · GRUP POÈTIC ARGILA DE L’AIRE · JOC CONSCIENT · JUNTA LOCAL FALLERA · LUCKY PROTECTORA ANIMALS ALMUSSAFES · MOVIMENT CRISTIÀ D’ALMUSSAFES · MOVIMENT JÚNIOR · PENYA BARCELONISTA · PENYA CICLISTA ALMUSSAFES · PENYA DE CARRETERS D’ALMUSSAFES · PENYA VALENCIANISTA · SÍNDROME X FRAGIL · SOCIETAT DE COLOMBICULTURA · SOCIETAT MUSICAL LIRA ALMUSSAFENSE · TOTS AMB EL SÀHARA · VETERANS CLUB DE FUTBOL · VOLUNTARIS PROTECCIÓ CIVIL D’ALMUSSAFES

83