infants amb discapacitat o necessitats educatives específiques

de edad. Madrid : Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, DL. 2008. .... propuestas para trabajar en el aula ordinaria. ... Equitación terapéutica (EQT). Sevilla:.
2MB Größe 27 Downloads 114 vistas
BIBLIOTECA JOSEP JANÉS

INFANTS AMB DISCAPACITAT O NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES GUIA DE RECURSOS EDICIÓ 2013

"No es veu bé més que amb el cor; allò essencial és invisible per als ulls” Fragment de El Petit Príncep de A. SaintExupéry

“A cada cos discapacitat o a cada ment discapacitada, habita un cor que si el mires et parla i et sorprèn.” Biniés Lanceta, P. Donde habita el corazón: todos somo niños… niños distintos.

.................................. 2

INFANTS AMB DISCAPACITATS O NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES Guia de recursos per a pares, mares, familiars i mestres

Segons el Manifest de la UNESCO sobre la biblioteca pública de 1994 és missió d’aquesta:

Crear i consolidar els hàbits de lectura en els nens i nenes des dels primers anys.

Estimular la imaginació i creativitat de nens, nenes i joves. És per això, que des de la Xarxa de biblioteques públiques de l’Hospitalet considerem imprescindible que la biblioteca pública doni resposta a les necessitats de lectura i de contacte amb els llibres dels infants amb discapacitats i/o dificultats d’aprenentatge, així com la informació necessària als familiars, educadors, etc. Aquesta guia pretén ser una eina per començar a comprendre les discapacitats i per donar resposta al dret a la lectura d’aquests infants. En els diferents blocs de la guia trobareu: • Llibres adients per a infants amb necessitats educatives específiques.

diferents

discapacitats

o

• Llibres infantils que tracten d’infants amb discapacitats, ja siguin físiques, sensorials, cognitives o intel·lectuals, destinats a sensibilitzar als més petits sobre el respecte cap a les persones amb discapacitats i el seu dret a ser tractades amb igualtat. • Recursos bibliogràfics que puguin ajudar als familiars, educadors, curadors, etc. a afrontar els diferents reptes de la vida diària. • Acabem la guia amb una sèrie d’adreces web que poden ser d’utilitat.

3

LLIBRES PER A INFANTS AMB AUTISME

1

Els pictogrames, que fan servir la paraula i el dibuix, faciliten la comprensió lectora a infants amb necessitats educatives especials. Els contes de l’editorial Kalandraka han estat elaborats per B.A.T.A, Associació que treballa amb persones amb autisme i altres transtorns generalitzats del desenvolupament

Chivos, chivones. Pontevedra: Kalandraka, BATA, 2005. El conejo blanco. Pontevedra: Kalandraka, BATA, 2004. Nicolás cocina sin fuego. Sevilla : Kalandraka : BATA, cop. 2010. Nicolás va de compras. Sevilla : Kalandraka : BATA, cop. 2010. La ratita presumida. Pontevedra: Kalandraka, BATA, 2004. El patito feo. Pontevedra: Kalandraka, BATA, 2005. Borau, Dolors; Izquierdo, Oriol; Blanch, Ignasi [il.]. Una festa sobre rodes. Barcelona: Cruïlla, 2010. (Inclou pictogrames, conte de lectura fàcil i temàtica sobre la convivència entre infants i infants amb paràlisi cerebral). Col·lecció Pictogrames pictogrames:

(CEPE).

Lectura

fàcil

acompanyada

de

4

Carrillo, Maria Luisa. Los disfraces. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2010. Carrillo, Maria Luisa. La merienda. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2010. Carrillo, Maria Luisa. Los tres ositos del bosque. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2010. Carrillo, Maria Luisa. Los zapatos. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2010. ... i molts més de la col·lecció Pictogrames (CEPE).

5

LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS SENSORIALS

2

2.1. LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS VISUALS Llibres en Braille Cottin, Menena; Faría, Rosana. El llibre negre dels colors. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2008. Jensen, Virginia Allen. ¡A que no me pillas! [Madrid]: Ministerio de Educación y Ciencia, 1980. Jensen, Virginia Allen. Què és això? Barcelona: Juventud, 1983. Newth, Philip. Roly sale a explorar. [Madrid]: Ministerio de Educación y Ciencia, 1984. Sheldon, Dyan. El Canto de las ballenas. Barcelona: ONCE, 1998. Touyarot, Charles. Mare, com…? Barcelona: ONCE, 2001. Tubau, Griselda. En Pinxo i en Panxo. Barcelona: Fundació Caixa de Pensions, 1987.

6

Llibres tàctils Buba. Oyarzun: Saldaña, 2006. Deneux, Xavier. A tocar dels meus animals domèstics. Barcelona: Combel, 2012. Deneux, Xavier. La granja al dedillo. Barcelona: Combel, 2012. Deneux, Xavier. La sabana al dedillo. Barcelona: Combel, 2012. Land, Fiona. ¡Cuac!¡Cuac!. Barcelona: Combel, 2011. Land, Fiona. Libro poema. Barcelona: Combel, 2008. Land, Fiona. ¡Piip!¡Piip! Barcelona: Combel, 2011. Mèu! Mèu! Barcelona: Timun Mas, 2012. Nino. Oyarzun: Saldaña, 2006. Toby. Oyarzun: Saldaña, 2006. Tainsh, Robert. Animals del zoo. Barcelona: Timun Mas, 2006. Van Fleet, Matthew. Muu. Barcelona: Blume, 2012. Watt, Fiona. Este no es mi pingüino. Bèlgica: Usborne, 2008. Watt, Fiona. Los osos polares. Barcelona: Usborne, 2009.

7

Audiollibres Llibres per a infants fins a 6 anys

Dicovskiy, Sylviana. Al zoo. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Flautista d’Hamelín; El vestit nou de l’empera mdor; Els músics de Bremen. Barcelona: Combel, 2007. Gavaldà, Lluís. Valset. Barcelona: La Galera, 2010. López de la Osa, Pedro. El árbol generoso. Boadilla del Monte: SM, 2010. Germans Grimm. La Bella dorment. Barcelona: Combel, 2006. Palayer, Caroline. Malabo y la hiena: un cuento popular de Mali. Madrid: SM, 2007. Perrault, Charles. La Caputxeta vermella. Barcelona: Combel, 2007. Reinón, Eladio. De la percusión a... la batería! [Bellaterra]: Música, 2009. Toro, Oriol. La lluna, la pruna. Barcelona: La Galera, 2009. La Vella del bosc. Barcelona: Combel, 2007. Vivaldi, Antonio. Les quatre estacions. Barcelona: Hipòtesi, 2012.

Llibres per a infants de 7 a 9 anys

Miró, Asha. Gotes de colors: una aventura musical al voltant del món. Barcelona: Satélite K, 2009. Hi havia una vegada...: els contes de sempre. Vic: Eumo : Universitat de Vic, 2008.

Poesia Falcón, Glòria. Animalari. Barcelona: SD edicions, 2009.

8

2.3. LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS AUDITIVES

Contes en llenguatge de signes Balada, Montserrat. L’home més valent del món. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008. Balada, Montserrat. Quin embolic còsmic. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2009. Balada, Montserrat. Un rei molt tossut. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2012. Capdet, Víctor; Peix, Susana. El secret de la lluna. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008. Casas, Lola. Tot l’any. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2010. Darabuc. La bruixa lletjards. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2011. Gilbert, Trinitat. El xim de les olles i el tiramisú. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2010. Larreula, Enric. El fabricant de fum. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008. Minella, Marta. D’amagatotis. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008. Ortega, Juan. M’he perdut!. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2007. Ortega, Juan. La nit de Reis d’en Pau. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2008. Peix Cruz, Susana. El Sol fa tard. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2011. Ribas Figueres, Miquel. Història d’un tovalló groc descolorit. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2010.

9

Aquests llibres són recomanats perquè el text està construit amb frases senzilles, moltes d’elles en forma de diàleg i acompanyades de dibuixos que escenifiquen les diferents accions de la història o representen el vocabulari que hi apareix.

Col·lecció Així és la vida Saint Mars, Dominique de. La Lilí no vol anar al llit. Barcelona: La Galera, 1996. Saint Mars, Dominique. La Lilí està enamorada. Barcelona: La Galera, 1996. Saint Mars, Dominique de. A en Max no li agrada llegir. Barcelona: La Galera, 1997. …i molts títols més d’Així és la vida.

Col·lecció Cruïlla Saber Hugo, Pierre. L’eriçó. Barcelona: Cruïlla saber, 2004. Moignot, Daniel. Els bombers. Barcelona: Cruïlla saber, 2004. Pérols, Sylvaine. El ratolí. Barcelona: Cruïlla saber, 2000. Pérols, Sylvaine. La marieta. Barcelona: Cruïlla saber, 2000. …i molts títols més de Cruïlla Saber.

10

Títols El meu primer llibre… Drew, Helen. El Meu primer llibre de pastisseria. Barcelona: Molino, 1991. Sharman, Lydia. El meu primer llibre de les formes. Barcelona: Molino, 1994. Wilkes, Angela. El meu primer llibre de jardineria. Barcelona: Molino, 1992. ... i molts més El meu primer llibre de...

Col·lecció Petits contes Beaumont, Émilie. L’excavadora d’en Lluís. Barcelona: Panini, 2012. Beaumont, Émilie. La grua d’en Lluís. Barcelona: Panini, 2012. Beaumont, Émilie. La ambulancia de Max. Barcelona: Panini, 2012. Col·lecció Teo Denou, Violeta. La familia de Teo. Barcelona: Timun Mas, 2012. Denou, Violeta. Un día con Teo. Barcelona: Timun Mas, 2012. Denou, Violeta. En Teo a l’hipermercat. Barcelona: Timun Mas, 2004. …i molts títols més de Teo.

Col·lecció Tom i Tim Bourgoing, P. De; Calarnou, Y. Un dia a la granja. Barcelona: La Galera, 1998. Bourgoing, P. De; Calarnou, Y. Un dia de pesca. Barcelona: La Galera, 1998. Bourgoing, P. De; Calarnou, Y. Una estona al lavabo. Barcelona: La Galera, 1998.

11

...i molts títols més de Tom i Tim. Col·lecció Les Tres bessones Company, Mercè. Les Tres bessones anem a la neu. Barcelona: Destino, 1999. Company, Mercè. Les Tres bessones fem negocis. Barcelona: Destino, 2001. Company, Mercè. Les Tres bessones, en Ton i la Guida. Barcelona: Destino, 1990. Capdevila, Roser; Capdevila, Carles. Les Tres l’olimpíada més especial. Barcelona: Icària, 2003.

bessones

i

…i molts títols més de Les Tres bessones.

Per últim us proposem un enllaç on trobareu propostes de lectura de la Fundación CNSE para la Supresión de las Barreras de Comunicación segons el nivell lector i també per temes http://www.fundacioncnse.org/lectura/manos_para_leer_y_signar/guia/gu ia_lectura.htm

12

LLIBRES PER A INFANTS AMB DISCAPACITATS INTEL·LECTUALS

3

Aquests llibres són recomanats per la seva llegibilitat, perquè les seves històries fan referencia a qüestions quotidianes i presenten dibuixos i fotografies que representen el text o bé descriuen objectes reals Lectura fàcil Aixelà, Daniel; Avià, Jordi. Vint-i-quatre Barcelona: Abadia de Montserrat, 2004.

receptes

d’arreu.

Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. Alba rosada: la princesa que es va enamorar del mar. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2007. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. Dobrunca. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. La dona del sabater. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. La filla del carboner. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2012. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. La germana dels set corbs. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2012. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. L’Elionor i les oquetes del rei Maó. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2010. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. Sarazad i les mil i una nits. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2007. Bernal, M. Carme; Rubio, Carme. La princesa malalta. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2010. Girona, Ramon. L’Atrapallunes: conte Barcelona: Abadia de Montserrat, 2003.

del

sud

d’Àfrica.

Girona, Ramon. Compta fins a cinc: conte indi. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2003. Girona, Ramon. El cóndor y las estrellas: cuento peruano. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2006.

13

Girona, Ramon. El cuiner mandarí: conte xinès. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2002. Girona, Ramon. El maputxe sense ombra: conte maputxe. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2004. Girona, Ramon. L’ocell de la felicitat: conte tibetà. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2002. Girona, Ramon. Res no és el que sembla: conte del nord d’Àfrica. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2001. Girona, Ramon. El riure de la hiena. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2001. Girona, Ramon. La torre de la donzella: conte turc. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2003. Girona, Ramon. Els tres pans: conte rus. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2004.

Col·lecció Kiper Inkpen, Mick. Bon Nadal, Kiper! Barcelona: Timun Mas, 1999. Inkpen, Mick. En Kiper es banya. Barcelona: Timun Mas, 2000. Inkpen, Mick. En Kiper ha perdut la pilota. Barcelona: Timun Mas, 2001. Inkpen, Mick. En Kiper i l’ou. Barcelona: Timun Mas, 2001. Inkpen, Mick. En Kiper menja. Barcelona: Timun Mas, 1999.

14

Inkpen, Mick. La Casa a l'arbre d'en Kiper. Barcelona: Timun Mas, 2001. …i molts títols més d’en Kiper. Col·lecció Sons (Abadia de Montserrat) Acompanyats d’un CD amb sons i cançons relacionades amb el conte. Dicovsky, Silviana. Ton i Rita a la granja. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Dicovsky, Sylviana. Ton i Rita al zoo. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Col·lecció Wibbly Inkpen, Mick. Al porquet Wibbly li agraden els plàtans. Barcelona: Timun Mas, 2000. Inkpen, Mick. El porquet Wibbly obre els seus regals. Barcelona: Timun Mas, 2000. Inkpen, Mick. El porquet Wibbly pinta. Barcelona: Timun Mas, 2000. Inkpen, Mick. El porquet Wibbly sap ballar. Barcelona: Timun Mas, 2000. …i molts títols més d’en Wibbly. Diccionaris visuals Animals. Madrid: Susaeta, 2009. Animals de granja. Barcelona: Galera, 2001. Aprèn els noms del camp amb el ratolí Serafí. Barcelona: Cruïlla, 2005. Aprèn els noms del mar. Barcelona: Cruïlla, 2003. Beaumont, Émilie. Los instrumentos musicales. Paris: Fleurus, 2010. George, Patrick. Contraris. Barcelona: Joventut, 2012. George, Patrick. Nombres. Barcelona: Joventut, 2012. Descubro las palabras. Madrid: Bruño, 2007. La Granja. Barcelona: Molino, 2003. Joguines. Madrid: Susaeta, 2009. 15

Paraules. Barcelona: Molino, 2002. Imaginario. Diccionario en imágenes. Madrid: SM, 2007. Llibres de fotografies Col·lecció El món en fotos. Animalades. Barcelona: La Galera, 2006. Bebès del món. Barcelona: La Galera, 2009. Mare terra. Barcelona: La Galera, 2008. Meravelles del món. Barcelona: La Galera, 2008. Col·lecció Coses i lletres. A. Barcelona: La Galera, 2000. B. Barcelona: La Galera, 2000. C. Barcelona: La Galera, 2000. ... i moltes més lletres.

A jugar! Madrid: Susaeta, 2011. Bona nit, Kimba. Barcelona: Edebé, 2002. Colors de natura. Barcelona: Cruïlla, 2004. Delebecque, François. Els animals de la granja. 2006.

Barcelona: Cruïlla,

Faulkner, Keith. Ja sé llegir. Barcelona: Beascoa Internacional, 2000. Konnecke, Ole. El gran llibre de les imatges i les paraules. [Irun]: Alberdania, 2010. Priddy, Roger. Gran llibre d’animals. Barcelona: La Galera, 2012.

16

Llibres amb solapes

Los bebés. Barcelona: Bruño, 2008. (Llibre de fotografies). La boleta comença l’escola. Barcelona: Combel, 2012. Davies, Nicola. Qui és com jo? Barcelona: Joventut, 2012. Les disfresses. Barcelona: Brúixola, 2010. (Llibre de fotografies). Nemo. Qui és el què...? Barcelona: Baula, 2012. (Llibre tàctil). Teckentrup, Britta. Animals 1, 2, 3. Barcelona: Cruïlla, 2012.

17

LLIBRES PER A INFANTS AMB TDAH

4

Llibres per a infants de 10 a 12 anys Floriano, Carmen Sara. Mi mamá es verde, mi vecino naranja. Madrid : Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, DL 2008. Floriano, Carmen Sara. Preparándome para ir de cumpleaños. Madrid : Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, DL 2008. Floriano, Carmen Sara. La gymkana de emociones.Madrid:CEPE, 2008. Floriano, Carmen Sara. Elena y el camino azul. Madrid: CEPE, 2008.

18

CONTES PER A SENSIBILITZAR

5

5.1. Sobre discapacitats sensorials Llibres per a infants fins a 6 anys Hudson, Charlotte; Gardiner, Lindsey. Dan i Diesel. Barcelona: RBA, 2006. Llibres per a infants de 7 a 9 anys Albó, Núria. Oriol. Barcelona: Cruïlla, 2005. Almada, Ariel Andrés. La niña que caminaba entre aromas. Madrid: Cuento de Luz, 2012. Huainigg, Franz-Joseph; Ballhaus, Verena. Hablamos con las manos. Barcelona: La Puerta del Libro, 2007. Marimbert, Jean-Jacques. Las alas de Diego. Zaragoza: Edelvives, 2003. Martínez i Vendrell, Maria; Capdevila, Roser. Ara parlem de sorolls i silencis. Barcelona: Destino, 1990. Romero, Sensi. Con los ojos del corazón. Valencia: Brief, 2006. Vries, Anke de. En Quico és un mico. Barcelona: Cruïlla, 2000. Llibres per a infants de 10 a 12 anys Anderson, Rachel. Unos chicos especiales. Madrid: Alfaguara, 1993. Comes, Gabriel. El diari d’en Marcel. Barcelona: La Galera, 1998. Díaz, Gloria Cecilia. Óyeme con los ojos. Madrid: Anaya, 2005. Gómez, Ricardo. Ojo de nube. Madrid: SM, 2006. Huainigg, Franz-Joseph; Ballhaus, Verena. Ens entenem a cegues. Barcelona: La Desclosa, 2007. Molina, Alicia. El cristal con que se mira. México D.F.: Fondo de Cultura Económica, 2011.

19

Rayó, Miquel. N’Anna i el vern. Barcelona: Edebé, 1998.

5.2. Sobre discapacitats físiques Llibres per a infants fins a 6 anys Chambers, Mark. Els millors amics. Barcelona: Combel, 2008. Malagelada, Magalí; Masferrer. Soc en Pau. Fornells de la Selva: Pedra de Toc, 2005. Nesquens, Daniel; Blanco, Riki. Com un peix a l’aigua. Barcelona: Thule, 2007. Papadopoulos, Adrián. Àlix i la clau de les meravelles. Barcelona: Comanegra, 2011. Pieper, Christiane. Catalina, el Oso y Pedro. Sevilla: Kalandraka, 2007. Llibres per a infants de 7 a 9 anys Asare, Meshack. Zariquiey, 2000.

La

crida

d’en

Sosu.

Barcelona:

Zandrera,

Berenguer, Carme. El rey mocho. Caracas: Ekaré, 1992. Bernard, Fred; Roca, François. Jesús Betz. México D.F.: Fondo de Cultura Económica, 2003. Bresner, Lisa. En el país del manga. Zaragoza: Edelvives, 2006. Del Amo, Montserrat. Álvaro a su aire. Madrid: Bruño, 2005. Olaizola, José Luis. La flaca y el gordo. Madrid: SM, 2003. Ribó, Raquel. ¡Qué grande es Clara! Barcelona: Meteora, 2008. 20

Stilton, Geronimo. Un meravellós món per a Oliver. Barcelona: Destino, 2004.

Llibres per a infants de 10 a 12 anys Matilla, Luis. La pierna de Amaidú. Madrid: Anaya, 2011. Pérez Díaz, Enrique. Sergio quiere crecer. Barcelona: Sirpus, 2009. Steinhöfel, Andreas. Rico & Oskar. Barcelona: Estrella Polar, 2011.

5.3. Altres discapacitats o infants amb necessitats específiques Llibres per a infants fins a 6 anys Aliaga, Roberto. Superhéroes. Madrid: Anaya, 2011. (Diversitat funcional en general). Arroyo, Lídia; Pla, Sílvia. Aleix, ja n’hi ha prou. Barcelona: Salvatella, 2010. (Hiperactivitat) Berrettoni Carrara, Marco. Háblame. Sevilla: Kalandraka, 2010. (Autisme) Capdevila, Francisco. Els meus amics especials. Barcelona: Cadí, 1993. Dunbar, Polly. Cuidem d’en Louis. Barcelona: Serres, 2004. (Autisme). Escudero, Neus; Genover, Roser. La Mariona té una nova amiga. Barcelona: Cadí, 2004. (Síndrome de Down).

21

Galera, Asun. Em vols conèixer? Autisme. Barcelona: Salvatella, 2008. Meissner-Johannknecht, Doris; Kemmler, Melanie. Un cumpleaños. Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2008. (Afectació cerebral). Peribánez, Blanca. Avui en faig cinc. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2007. (Síndrome de Sotos). Sabaté, Teresa; Solà, Carme. El somriure d’en Carles. Barcelona: Salvatella, 2002. (Síndrome de Down). Vanvuchelen, Marleen; Gordon, Ingrid. En Joan és diferent. Barcelona: Baula, 2003. (Autisme). Llibres per a infants de 7 a 9 anys Anderson, Rachel. Els seus millors Alfaguara, 2003. (Síndrome de Down).

amics.

Madrid

(etc.):

Cadier. Florence. Qui és la Núria? Barcelona: Baula, 2007. (Síndrome de Down). Del Río, Carmina. ¿Quieres conocerme? Síndrome de Asperger. Barcelona: Salvatella, 2006. Escartí, Vicent Josep. Ori y su mascota. Algemesí: Andana, 2003. (Discapacitat intel·lectual). Escartí, Vicent Josep. Ori y su hermana. Algemesí: Andana, 2006. (Discapacitat intel·lectual). Escartí, Vicent Josep. Ori va de compament. Algemesí: Andana, 2005. (Discapacitat intel·lectual). Helft, Claude. Inés crece despacio. Barcelona: Serres, 2003. (Síndrome de Down). Helft, Claude. La Diana creix a poc a poc. Barcelona: Serres, 2003. (Síndrome de Down). Igerabide, Juan Kruz. ¡Corre, Sebastián, corre! Alzira: Algar, 2006. (Discapacitat intel·lectual). Krenzer, Rolf. Una hermana como Danny. Madrid: Rialp, 1989. (Discapacitat intel·lectual).

22

Mateix, Lucila. El calcetín del revés. Madrid: Bruño, 2004. (Discapacitat intel·lectual). Sagarzazu, Pako; Valverde, Mikel. La meva germana és diferent. I què? Barcelona: La Galera, 2001. (Síndrome de Down). Sierra i Fabra, Jordi; Caruncho, Isabel. ¿Qué seré cuando sea mayor? Barcelona: Edebé, 2005. (Síndrome de Down). Trepax, Txiki. Som capaços!: aprenem a conèixer discapacitats. [Barcelona]: Ajuntament de Barcelona, 2006.

les

Llibres per a infants de 10 a 12 anys Alfaya, An. Down. Barcelona: Edebé, 2001. (Síndrome de Down). Byars, Betsy. L’estiu dels cignes. Barcelona: La Galera, 1996. (Discapacitat intel·lectual). Calvet Arratíbel, Lourdes. Berta, tu pots! Barcelona: Rosa Sensat, 2002. (Discapacitat intel·lectual). Farias, Juan. El loco de la ría. Zaragoza: Edelvives, 2005. (Discapacitat intel·lectual). Härtling, Peter. ¿Qué fue del Girbel?. Santa Marta de Tormes: Lóguez, 1991. (Discapacitat intel·lectual). Herrera, Juan Ignacio. Haced sitio a mi hermano. Barcelona: Noguer, 2005. (Autisme). Steinbach, Peter. Benni no habla. Madrid: Alfaguara, 1987. (Autisme).

23

24

CONTES RESPECTE A LA DIVERSITAT

6

Llibres per a infants fins als 6 anys Andersen, H.C. El patito feo. Sevilla: Kalandraka, 2005. Andersen, H. C. El soldadito de plomo. Sevilla: Kalandraka, 2004. Battut, Éric. Todos menos uno. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2011. Bradman, Tony; Ross, Tony. En Miquel. Barcelona: Cruïlla, 1998. Cave, Kathryn. Una altra cosa. Barcelona: Elfos, 2003. Damon, Emma. Cada uno es especial. Barcelona: Beascoa, 1995. Folch, Sergio. La gent que ens envolta. Barcelona: Beascoa, 2001. Hortigüela Bodi, Ferran. Coloraines. Barcelona: La Galera, 2003. Janish, Heinz; Bansch, Helga. Zas pum! Madrid: Lóguez, 2003. Mas, Hermínia; Arànega, Mercè. La girafa del coll curt. Barcelona: Baula, 2000. Nagy, Eszter. Òscar el botó. Barcelona: Beascoa, 2001. Paloma, David. La vaca grassa. Barcelona: Combel, 2001. Parr, Todd. Està bé ser diferent. Barcelona: Serres, 2004. Saint Mars, Dominique de. En Max és un pocatraça. Barcelona: La Galera, 1998. Andersen, Hans Christian. El soldat de plom. Barcelona: Cruïlla, 2002. Taboada, Almudena. El grillo Benito. Madrid: SM, 2005. Taboada, Almudena. Lola la loba. Madrid: SM, 2008.

25

Visscher, Cécile de; Carrera, Maria Ella. Mimi i la girafa blava: ha nascut un germà amb discapacitats. Barcelona: Salvatella, 2008. Weninger, Brigitte. Tots per un i un per tots. Barcelona: VicensVives, 2005. Young, Ed. Siete ratones ciegos. Caracas: Ekaré, 2003. Llibres per a infants de 7 a 9 anys Alcántara, Ricardo. Ui, quina por!. Barcelona: Edebé, 2001. Bordons, Paloma. Mico. Madrid: SM, 1991. Farias, Juan. Un tiesto lleno de lápices. Madrid: Espasa-Calpe, 2001. Marie et Joseph. El hogar de los pequesolos. Madrid: Intermon, Bruño, 1999. Mateos, Pilar. El fantasma en calcetines. Alandar: Edelvives, 2003. Matute, Ana Maria. El saltamontes verde. Barcelona: Lumen, 1994. Matute, Ana María. Paulina. Barcelona: Lumen, 2002. Piérola, Mabel. No tan diferents. Barcelona: Bellaterra, 2006. Pons, Pere. Banyeta va, banyeta ve. Barcelona: Cruïlla, 2011. Ribas Figueras, Miquel. Formidable! Barcelona: Bambú, 2007. Rodari, Gianni. Los enanos de Mantua. Boadilla del Monte: SM, 2007. Sala i Vila, Carles. Sóc com sóc. Barcanova: Barcanova, 2008.

Llibres per a infants de 10 a 12 anys Losantos Sistach, Jordi. Tots els colors del camaleó. Barcelona: Cruïlla, 2011.

26

Teatre infantil Solo, Ángel. Blanco (el libro que nació sin tinta). Madrid: Anaya, 2009.

27

INFANTS AMB DISCAPACITATS O AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES

7

7.1. Informació general Un acercamiento al Síndrome de Asperger: una guía teórica y práctica. Madrid: Asociación Asperger España, 2004. Acereda Extremiana, Amparo; López Puig, Anna. La problemática de los niños superdotados. Madrid: Síntesis, 2012. Aguado, Gerardo. Transtorno específico del lenguaje. Retraso del lenguaje y disfasia. Archidona: Aljibe, 2004. Alonso Peña, José Ramón. Autismo y Síndrome de Asperger. Guía para familiares, amigos y profesionales. Salamanca: Amarú, 2004. Alonso-García, Julia. ¡Escúchame! Relaciones sociales y comunicación. Madrid: CEPE, 2005. (Trastorn generalitzat del desenvolupament). Alonso-García, Julia. ¡Mírame! Forma de ser y forma de actuar. Madrid: CEPE, 2005. (Trastorn generalitzat del desenvolupament). Alonso-García, Julia. ¡Atiéndeme! Ocio y aprendizajes. Madrid: CEPE, 2005. (Trastorn generalitzat del desenvolupament). Arcos Bouchez, Yoanna R. Guía para deficientes visuales. México: Trillas, 2007. Attwood, Tony. El Síndrome de Asperger: una guía para la familia. Barcelona: Paidós, 2002. Ayres, A. Jean. La integración sensorial y el niño. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2006. Barton, Len (comp.) Superar las barreras de la discapacidad. Madrid: Morata, 2008. Baum, Heike. ¡Sentado me aburro! cómo tratar la hiperactividad y la falta de atención. Barcelona: Oniro, 2004.

28

Benassini, Óscar. Trastornos de la atención. Origen, diagnóstico, tratamiento y enfoque psicoeducativo. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2005. Bernaldo de Quirós, Guillermo. A.D./H.D. qué es, qué hacer recomendaciones para padres y docentes. Barcelona: Paidós, 2003. Boix i Auladell, Joan. Espina bífida. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Benestar Social, 1990. Boom, Margriet; Aguilar, Luis C. Autismo y psicosis infantiles. Una alternativa para su tratamiento. Alcalá de Guadaíra (Sevilla) : MAD, 2007. Brun, Carme, Artigas, Josep. Síndrome de Angelman: del gen a la conducta. Valencia: Nau Llibres, 2005. Camino Roca, J. Ll. Dislexia ¿hecho o mito? Barcelona: Herder, 2005. Capdevila, Marta. Sords profunds. Però hi sentim i parlem! Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2008. Castells, Paulino. Nunca quieto, siempre distraído. Barcelona Ceac [etc.] , cop. 2009.

:

Castro de Paz, Juan F. Cómo y dónde informarnos: fuentes documentales en discapacidad y necesidades educativas especiales. Huelva: Herqué, 2004. Cómo afrontar la epilepsia. Una guía para pacientes y familiares. Madrid: Entheos, 2005. Daño cerebral. Guía para familias. Madrid: Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, 2002. Daño cerebral. Guía de familias. Madrid: FEDACE, 2004. Doman, Glenn. Qué hacer por su hijo con lesión cerebral. Madrid: Edaf, 2010. Egge, Martin. El tratamiento del niño autista. Madrid: Gredos, 2008. EQUIPO DELETREA. Los niños pequeños con autismo. Soluciones prácticas para problemas cotidianos. Madrid : Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, DL 2008. 29

Escamilla Canales, Inmaculada; Gamazo Garrán, María Pilar. ¿Es mi hijo mal estudiante? Causas del fracaso escolar y tratamientos para superarlo. León: Everest, 2011. Federació Catalana Pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual. Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel·lectual. Barcelona: APPS, 2006. Fejerman, Natalio; Caraballo, Roberto H. Convivir con epilepsia. Madrid: Médica Panamericana, 2007. Fernández Baroja, Fernanda. Niños con discapacidad psíquica. Guía para padres. Madrid : Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, DL 2009. Fernández García, Rosa Ma. El síndrome de Turner. Madrid: Ediciones 2010, 2005. Frías Moreno, Elia. Guía práctica para padres. Problemas del desarrollo y del comportamiento. San Vicente (Alicante) : Editorial Club Universitario, DL 2007. Gándara, Jesús de la; García Soto, Xosé R.; Pozo de Castro, José V. Despistado, acelerado e inquieto. ¿Es hiperactivo? El libro para padres, educadores y terapeutas. Barcelona: Planeta, 2006. Garza Gutiérrez, Fidel de la. Hiperactividad y déficit de atención en niños y adultos. Guía para médicos, padres y maestros. México: Trillas, 2006. González Navarro, Ana; Labat Gronchi, Victoria. Mi hermano tiene autismo. Un libro explicativo para niños de entre 4 y 5 años de edad. Madrid : Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, DL 2008. González Navarro, Ana; Labat Gronchi, Victoria. Mi hermano tiene autismo. Un libro explicativo para niños de entre 6 y 7 años de edad. Madrid : Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, DL 2008. González Navarro, Ana. El síndrome de Asperger. Guía para mejorar la convivencia escolar dirigida a familiares, profesores y compañeros. Madrid: CEPE, 2009. (Còmic).

30

Green, Christopher. El Niño muy movido o despistado entender el trastorno por déficit de atención con hiperactividad (TDAH). Barcelona: Medici, 2000. Greenspan, Stanley I.; Wieder, Serena. Comprender el autismo. Un recorrido por los transtornos del espectro autista y el síndrome de Asperger a lo largo de todas las etapas escolares hasta la edad adulta. Barcelona: Integral, 2008. Guia per a famílies d’infants amb sordesa o sordoceguesa. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2006. Guia per a famílies d’infants i joves amb discapacitat motriu. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, 2009. Guia de recursos i serveis per a famílies que tenen un membre amb discapacitat intel·lectual. Barcelona: APPS, 2006. Guía sociosanitaria para la integración de los discapacitados (30 ONG que aportan soluciones). Madrid: Quindici, 2005. González Rus, Gaspar; López Torrecilla, Ma. Mercedes. Guía de discapacidades. Huelva: Hergué, 2008. Guido Aguilar. Cómo tratar los problemas de conducta en el niño. Guía práctica para detectar y afrontar los transtornos emocionales. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2005. Harris, Sandra L. Los hermanos de niños con autismo. Madrid: Narcea, 2000. Izquierdo Martínez, Maravillas; Avellaneda Fernández, Alfredo. Enfermedades raras: un enfoque práctico. [Madrid?]: Instituto de Investigación de Enfermedades Raras: Instituto de Salud Carlos III. Ministerio de Sanidad y Consumo, 2004. Los hijos discapacitados y la familia. Alcalá de Guadaíra [etc.]: MAD, 2005. Lewis, Ann. Convivencia infantil y discapacidad. Sevilla: MAD, 2005. León-Carrión, José. Daño cerebral: una guía para familiares y terapeutas. Las Rozas (Madrid): Delta, cop. 2006. Louis, Jean-Mac. L@s niñ@as precoces: su integración social, familiar y escolar. Madrid: Narcea, 2004.

31

Lucerga, Rosa. En los zapatos de los niños ciegos. Guía de desarrollo de 0 a 3 años. Madrid: ONCE, 2004. Martín Borreguero, Pilar. El síndrome de Asperger. ¿Excentricidad o discapacidad social? Madrid: Alianza, 2004. Mateu Sancho, Jordi Dr.; Castells, Paulino Dr. El nen diferent...? Barcelona: Pòrtic, 2003. Moreno García, Inmaculada. Hiperactividad. Prevención, evaluación y tratamiento en la infancia. Madrid: Pirámide, 1995. Mucopolisacaridosis. Guía de familias. Madrid: MTAS, 2002. Nemirof, Marc A. Me van a ayudar: El TDA explicado a los niños. Madrid : TEA, 2007. Newby, Robert F. Niños con dificultades. Guía para diagnosticar, comprender y ayudar a tu hijo con problemas emocionales, de aprendizaje o de conducta. Barcelona: Paidós, 2011. Niños hiperactivos. Lo que los padres deben saber [DVD]. Barakaldo: Grupo Albor-COHS, 2007. No estàs sol: un document escrit per pares i mares, adreçat a famílies amb fills amb trastorns del desenvolupament. Barcelona: APPS, 2002. Pascual-Castroviejo, Ignacio. Síndrome de Déficit de AtenciónHiperactividad. Madrid [etc.]: Díaz de Santos, 2009. Pla integral de les persones amb disminució Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2001.

física

a

Polaino-Lorente, A.; Ávila, C. Cómo vivir con un niñ@ hiperactiv@. Comportamiento, diagnóstico, tratamiento, ayuda familiar y escolar. Madrid: Narcea, 2005. Ponce i Ribas, Àngels. Què li passa a aquest nen?: una guia per a conèixer els nens amb discapacitat. Barcelona: Serres, 2005. Ponce Ribas, Àngels. Apoyando a los hermanos. Tres propuestas de intervención con hermanos de personas con discapacidad intelectual. Madrid: FEAPS, 2007.

32

Powers, Michael D. Niños autistas. Guía para padres, terapeutas y educadores. México, D.F. : Trillas ; Alcalá de Guadaira : MAD, 2005. Ramírez Camacho, Rafael. Conocer al niño sordo. Madrid : Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2005. Reisner, Helen. Niños con epilepsia. Guía para padres, terapeutas y educadores. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2005. Rocamora Bonilla, Alejandro. El niño, la enfermedad y la familia. Boadilla del Monte: PPC, 2009. Salvador Carulla, Luis; Rodríguez Blázquez, Carmen. Mentes en deseventaja. La discapacidad intelectual. Barcelona: Océano, 2001. Sans Fitó, Anna. Per què em costa tant aprendre? Barcelona: Edebé, 2008. Stanton, Mike. Convivir con el autismo. Barcelona: Paidós, cop. 2002. Tomàs, Josep; Casas, Miquel. TDHA: Hiperactividad. movidos e inquietos. Barcelona: Laertes, 2004.

Niños

Torras de Beà, Eulàlia. Dislexia en el desarrollo psíquico: su psicodinámica. Barcelona [etc.]: Paidós, 2002. Train, Alan. Agresividad en niños y niñas. Ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela. Madrid: Narcea, 2004. Trianes, Ma. Victoria. Estrés en la infancia. Su prevención y tratamiento. Madrid: Narcea, 2001. Van-Wielink, Guillermo. Déficit de atención con hiperactividad: estrategias, habilidades, diagnóstico y tratamiento. Alcalá de Guadaira: MAD; México: Trillas, 2005.

33

7.2. Comunicació López Ramírez, Araceli. 15 historias para comprender y expresar. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2008. Segimon i Valentí, Josep M. Animals = animales. Barcelona: ILLESCAT, Centre d'Estudis de la Llengua de Signes de Catalunya,, 2000. Comes Nolla, Gabriel. Lectura y libros para alumnos con necesidades especiales. Madrid: Síntesis, 2002. Comes Nolla, Gabriel. Enseñar a leer al alumnado con síndrome de Down programas de intervención temprana. Archidona (Málaga): Aljibe, 2006. Fernández-Viader, Ma. Pilar. Del signo a la palabra. Barcelona: Salvatella, 2001. Fernández Zúñiga Marcos de León, Alicia; Caja del Castillo, Raquel. Tratamiento de la tartamudez en niños. Actividades para el niño. Cuaderno de habla. [Barcelona]: Elsevier Masson, 2008. Ling, Daniel; Moheno, Cristina. El maravilloso sonido de la palabra. Programa auditivo-verbal para niños con pérdida auditiva. Alcalá de Guadaíra: Trillas, 2006. Ojea Rúa, Manuel. Autismo: entender, leer y hablar. Cuaderno para el alumno. Archidona: Aljibe, 2007. Rizo García, María Teresa; Ferrer Palero, Antoni. Los caminos de Olivia. Una experiencia de rehabilitación integral infantil. Archidona (Màlaga): Aljibe, 2008. Rodríguez Fuentes, Antonio. ¿Cómo leen los niños con ceguera y baja visión? Archidona (Málaga): Aljibe, 2005. 7.3. Ensenyament Alonso, Carmen... [et al.]. Educar desde la discapacidad. Experiencias en la escuela. Barcelona: Graó, 2008. Arriaza Mayas, Juan Carlos; Riera, Isabel. Cuentos para aprender vocabulario básico. Archidona: Aljibe, 2011.

34

Bueno Martín, Manuel (et al.). Niños y niñas con ceguera: recomendaciones para la familia y la escuela. Archidona (Málaga): Aljibe, 2000. Busto Barcos, M. del Carmen. Reeducación del habla y del lenguaje en el paralítico cerebral. Madrid: CEPE, 2009. Cardona Martín, Miguel; Gallardo Jáuregui, María Victoria; Salvador López, María Luisa. Adaptemos la escuela: orientaciones ante la discapacidad motórica. Archidona (Málaga): Aljibe, 2001. Casanova, María Antonia; Rodríguez, Humberto J. (coords.). La inclusión educativa, un horizonte de posibilidades. Madrid: La Muralla, 2009. Domínguez Gutiérrez, Ana Belén. La educación de los alumnos sordos hoy: perspectivas y respuestas educativas. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Educar desde la discapacidad. Barcelona: Laboratoria Educativo, 2008. Federico, Gabriel F. El niño con necesidades especiales: neurología y musicoterapia. Buenos Aires: Kier, 2007. [Inclou cd de relaxació]. Gallego Ortega, José Luis. Atención logopédica al alumnado con dificultades en el lenguaje oral. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Gargallo López, Bernardo. Niños hiperactivos (TDA-H). Causas. Identificación. Tratamiento. Una guía para educadores. Barcelona: CEAC, 2005. Garrido Landívar, Jesús. Atención educativa al alumnado con dificultades de cognición. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Garrido Landívar, Jesús. Programación de actividades para educación especial. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Grau Rubio, Claudia. Atención educativa al alumnado con enfermades crónicas o de larga duración. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Grau Rubio, Claudia. Educación prácticas. Málaga: Aljibe, 2005.

especial:

orientaciones

35

Juárez, Adoración; Monfort, Marc. Algo que decir. Hacia la adquisición del lenguaje: Manual de orientación para los padres de niños con sordera, de 0 a 5 años. Madrid: Entha, 2001. Lobato, Debra J. Hermanos y hermanas de necesidades especiales. Madrid: INSERSO, 1992.

niños

con

Manual de pautas de intervención psicopedagógica. [Madrid?] : Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad : Asociación Telefónica Asistencia Minusválidos, [2006?]. Marrodán Gironés, María José. Las letras bailan. Madrid: ICCE, 2006. Mata, Francisco Salvador. Atención educativa al alumnado con dificultades en lectura y escritura. Archidona (Málaga): Aljibe, 2005. Miles, T. R.; Miles, E. Dislexia: perspectivas, evolución y controversias. México D.F.: Trillas, 2005. Muntaner, Joan J. Escuela y discapacidad intelectual: propuestas para trabajar en el aula ordinaria. Alcalá de Guadaíra : MAD, 2009. Ojea Rúa, Manuel. El espectro psicoeducativa. Málaga: Aljibe, 2004.

autista:

intervención

Olivar Parra, José-Sixto; Iglesia Gutiérrez, Myriam de la. Intervención psicoeducativa en autismo de alto funcionamiento y síndrome de Asperger. Madrid: Ciencias de la Educación Preescolar y Especial, 2007. Olivar Parra, José-Sixto; Iglesia Gutiérrez, Myriam de la. Autismo y síndrome de Asperger. Trastornos del espectro autista de alto funcionamiento. Guía para educadores y familiares. Tarragona: Altaria, 2012. Pascual García, Pilar. La dislalia. Naturaleza, diagnóstico y rehabilitación. Madrid: CEPE, 2007. Ponce, Àngels. Què li passa a aquest nen? Una guia per a conèixer els nens amb discapacitat. Barcelona: Serres, 2005. Puigdellívol, Ignasi. La educación especial en la escuela integrada: una perspectiva desde la diversidad. Barcelona: Graó, 2005. 36

Programa de reeducación hermes [recurs electrònic]: nivell d’educacio primaria. Barcelona: Edebé, cop. 2006. Puyuelo Sanclemente, Miguel. Parálisis cerebral infantil: aspectos comunicativos y psicopedagógicos, orientaciones al profesorado y a la familia. Archidona (Málaga): Aljibe, 2000. Regadera López, Agustín. La delgada inteligencia. Valencia: Brief, 2011.

línea

azul

de

la

Reyes García Bonilla, Cristina de los. Música para todos: la educación musical de los niños y niñas con déficits perceptivos leves. Almería: Háblame, 2007. Rodríguez Jorrín, Dionisio. La corrección. Madrid: CEPE, 2007.

disortografía.

Prevención

y

Ruiz Rodríguez, Emilio. Síndrome de Down: la etapa escolar. Guía para profesores y familias. Madrid: CEPE, 2009. Rodríguez Jorrín, Dionisio. La corrección. Madrid: CEPE, 2007.

disortografía.

Prevención

y

Sánchez Rodríguez, Josefina, Llorca Llinares, Miguel. Atención educativa al alumnado con parálisis cerebral. Archidona (Málaga): Aljibe, 2004. Wills, Peter; Peter, Melanie. Música para todos: desarrollo de la música en el currículo de alumnos con necesidades educativas especiales. Tres Cantos: Akal, 2000. Wise, Liz; Glass, Chris. Enseñando y aprendiendo con Hannah: una niña con síndrome de Down en una escuela común. Buenos Aires: Médica Panamericana, 2001.

7.4. Estimulació precoç i desenvolupament Cecilia Tejedor, Antonio. Atención temprana del niño sordo “La familia en acción”. Madrid: CEPE, 2007. Criterios para estimular. [Para niños de 0 a 3 años]. Murcia: Consejería de Trabajo, 2003. Damián, Milagros. Estimulación temprana para niños con Síndrome de Down. Manual de autocuidado. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2005. 37

Docavo Alberti, María. Mi hijo no es un problema, tiene un problema. Gimnasia cerebral para niños con problemas de aprendizaje. Guía para padres y educadores. Madrid: CEPE, 2009. Fernández-Zúñiga Marcos de León, Alicia; Caja del Castillo, Raquel. Tratamiento de la tartamudez en niños. Programa de intervención para profesionales y padres. Barcelona: Elsevier, 2008. Goirigolzarri, Isabel Dra. Equitación terapéutica (EQT). Sevilla: Lettera, 2009. Perera, Juan. Como hacer hablar al niño con síndrome de Down y mejorar su lenguaje. Madrid : CEPE, DL 2002.

7.5. Experiències en primera persona Alcantud, Francisco. Mi hija tiene parálisis cerebral. Madrid : Síntesis, DL 2008. Amar-Tuillier, Avigal. Mi hijo padece trastornos del desarrollo. Barcelona : Octaedro, 2007. Biniés Lanceta, Puri. Donde habita el corazón: todos somos niños ... niños distintos. Madrid: CCS, 2003. Bosch Diaz, Alex. Mi nombre es Igor y soy un crack. La hiperactividad bien entendida. Barcelona: EdikaMed, 2009. Espinàs, Josep M. El teu nom és Olga. Barcelona: La Campana, 2004. (Síndrome de Down) Freihow, Halfdan W. Mi querido Gabriel. Madrid: SM, 2002. Gardner, Nuala. Un amigo como Henry: la impactante historia de un niño autista y su perro. Un relato de superación. A Coruña: Kns, 2011. Gottlieb, Daniel. Cartas a Samuel. Barcelona: DeBolsillo, 2007. Gradin, Temple. Pensar con imágenes. Mi vida con el autismo. Barcelona: Alba, 2006. Hall, Kenneth. Soy un Barcelona: Paidós, 2003.

niño

con

síndrome

de

Asperger.

38

Llovera, Albert. No limits. No existen límites cuando se cree en uno mismo.Barcelona: Planeta, 2011. (Discapacitat física). Martínez, Celia. Sordo ¡y qué!: vida de personas sordas que han alcanzado el éxito. [Madrid]: Loquenoexiste, 2007. Mendo, Amparo. Nadie tan feliz: nuestra vida con Javier. Madrid: Temas de Hoy, 2005. Oe, Kenzaburo. Un amor especial: vivir en familia con un hijo disminuido. Barcelona: Martínez Roca, 1998. Orbe Mendoza, Martha. Síndrome de Down, Ana María nuestra hija. Testimonio y vivencias del acompañamiento familiar. Madrid: CEPE, 2011. Ordóñez, Maria Jesús; Álvarez-Higuera, Roberto. No estáis solos. Un testimonio esperanzador sobre el Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad. Barcelona: Scyla, 2010. Pedrosa, Elisabet. Criatures d’un altre planeta. Crònica d’una lluita contra la síndrome de Rett. Barcelona: Dèria, 2008. Pérez, Eliana. A donde el silencio nos lleve. Madrid: Entrelíneas, 2004. Rogers, Cheryl. Nuestra hija tiene síndrome de Down: la experiencia de una familia con una niña especial. Barcelona: Paidós, 2002. Shánchez Andrade, Cristina. El libro de Julieta. Barcelona: Grijalbo, 2010. (Sindrome de Down) Troncoso, María Victoria; Flórez, Íñigo. Mi hija tiene Síndrome de Down. Madrid: La Esfera de Libros, 2006. Yo cocino, tú pintas: 100 recetas solidarias. Barcelona: AIS; Babel Books, 2007. Vila, Anna. Els fills diferents es fan grans. Barcelona: Columna, 2004.

39

7.6. Jocs i esports Bernal Ruiz, Javier Alberto. Juegos y actividades adaptadas todo lo que debemos saber para comprender y facilitar la integración. Madrid: Gymnos DL 2001. Garel, Jean-Pierre. Educación física y discapacidades motrices. Barcelona: INDE, cop. 2007. Lloret, Mario. Natación terapéutica. Barcelona: Paidotribo: 2001. Loos, S.; Hoinkis, U. Las personas discapacitadas también juegan. Madrid: Narcea, 2007. Maiz, Balbina; Güereca, Ana. Discapacidad y autoestima: actividades para el desarrollo emocional de niños con discapacidad física. Alcalá de Guadaíra: MAD, 2006. Martínez Sánchez, José. Volver a jugar. Juegos sin barreras. Madrid : Letra clara, 2008. Newman, Sarah. Paso a paso: juegos y actividades para ayudar a tu bebé con necesidades especiales. Barcelona: Paidós, 2003. Pérez Turpin, José Antonio; Suárez Llorca, Concepción. Educación física y alumnos con necesidades educativas especiales por causas motrices. Sevilla: Wanceulen, 2004. 7.7. Legislació Legislación básica sobre discapacitados. Madrid: Tecnos, 2007. Llei d’accés a l’entorn de les persones acompanyades de gossos d’assistència. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2010. 7.8. Mitjans de comunicació Alegre de la Rosa, Olga María. La discapacidad en el cine. Barcelona: Octaedro, 2003.

40

7.9. Viatges i lleure Centres de Lleure. Barcelona: Federació Catalana d'Associacions de Familiars de Malalts Mentals, 200? Guía accesible del viajero... con movilidad y/o comunicación reducidas. Madrid: Polibea, 2004. Serrano, Montse; Villalonga, Isabel de. Barcelona en silla de ruedas. Barcelona: Alba, 2005.

41

PÀGINES WEB

8

8.1. Associacions i Fundacions •

Associació Catalana d’Atenció Precoç http://www.acapcat.com/



Associació Catalana d’Espina Bífida i Hidrocefàlia (ACAEB) http://www.espinabifida.cat



Associació Catalana de Pares de Nens Sords (APANSCE) http://www.apansce.org



Associació Catalana Síndrome de Williams http://acsw.cat/a_files/



Associació de Pares amb Fills amb Autisme de Catalunya http://www.autisme.com/html/apafac1.html



Confederació Coordinadora Estatal de Minusválids Físics d’Espanya (COCEMFE) http://www.cocemfe.es/index1.htm



Dincat Agrupa més de 300 entitats sense ànim de lucre que defensen els drets i donen serveis a les persones amb discapacitat intel·lectual. http://www.dincat.cat



FEDACE: Federación Española de Daño Cerebral http://www.fedace.org/web/



FEDER: Federación Española de Enfermedades Raras http://www.enfermedades-raras.org/



Federació Catalana Pro Persones amb Retard Mental (APPS) http://www.apps.es



Federació ECOM ECOM és un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física. http://www.ecom.cat/



Federación Nacional Aspaym: Asociación de lesionados medulares y grandes discapacitados físicos http://www.aspaym.org 42



Fundació Adana http://www.fundacioadana.org



Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral http://fcpc.cat/



Fundació Catalana Síndrome de Down http://www.fcsd.org/es/



Fundació Catalana Tutelar Aspanias http://www.fundaspanias.org/



Fundació ONCE http://www.fundaciononce.es/WFO/Castellano/default.htm



Fundación 1000 sobre Defectos Congénitos http://www.fundacion1000.es/



Fundación Síndrome de West http://www.sindromedewest.org/new/



Grupo Sifu http://www.gruposifu.com/insercion-social-y-laboraldiscapacitados/espanol/portada_321_1_ap.html



Nexe Fundació: atenció global l’infant amb pluridiscapacitat i a les seves famílies http://www.nexefundacio.org

8.2. Biblioteques, lectura i centres de documentació • Associació Lectura Fàcil http://www.lecturafacil.net/content-management/ • La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat disposa d’un fons especial sobre discapacitats. http://www.biblioteques-santboi.org/ • La Biblioteca Josep Janés de l’Hospitalet de Llobregat disposa d’un centre d’interés relacionat amb la infància i la discapacitat o necessitats educatives especials a la secció del Racó de Pares i Mares i Racó del Mestre. http://www.l-h.es/biblioteques/jjanes/jjanes.shtml • Centre de documentació Begoña Reventós (CDBR) de la Fundació Catalana Síndrome de Down http://www.fcsd.org/ca/biblioteca/cdbr.html 43

• Centro Español de Documentación sobre Discapacidad http://www.cedd.net • Disc@pnet (Fundació ONCE-FEDER-FSE) http://www.discapnet.es/Discapnet/Castellano/default.htm • Servicio de Información sobre Discapacidad http://sid.usal.es/ • La Webvisual És un portal d’informació d’actualitat amb notícies diàries dirigit al col·lectivo de personas sordes. Totes les notícies es presenten en vídeos en llengua de signes catalana i textos descriptius. www.webvisual.tv

8.3. Portals especialitzats • Disc@apnet http://www.discapnet.es • Needirectorio- Recursos para la Atención a la Diversidad http://www.needirectorio.com • Observatorio estatal de la Discapacidad http://www.observatoriodeladiscapacidad.es • Real Patronato Centro Español de Documentación sobre Discapacidad http://www.cedd.net/index.jsp • Servicio de información sobre discapacidad http://sid.usal.es • Trastorno por déficit de atención e hiperactividad http://www.trastornohiperactividad.com/

8.4. Tecnologies • Cappaces Ressenyes d’apps per a infants realitzada per un pare d’un nen amb discapacitat. L’objectiu principal és compartir amb altres famílies informació sobre les aplicacions de més utilitat. http://cappaces.com/

44

Iautism ipad, iPhone, Android... per a infants amb autisme i necessitats especials. http://www.iautism.info/ ipads y autismo http://ipadsautismo.blogspot.com.es/ Blog informatiu i divulgatiu sobre propostes que es realitzen amb Ipads per a alumnes amb TEA. Proyecto aprender Portal amb recursos per a professors, alumnes i persones interessades en necessitats educatives especials. Inclou jocs per a alumnes amb necessitats educatives especials. http://recursostic.educacion.es/aeduc/aprender/web/ • Zac Browser Navegador especialment dissenyat per a infants amb autisme, descàrrega totalment gratuïta. [En anglès i francès] http://www.zacbrowser.com/ 8.5. Viatges •

Discapate Agència de viatges especialitzada en turisme accessible. http://www.discapate.com/



Pelig Web sobre viatges accessibles. http://www.pelig.es/

8.6. Altres • Contes SPC Aquest tipus de contes s’acompanyen de pictogrames basats en la lletra i les il·lustracions per fer més comprensibles les històries. http://www.xtec.net/dnee/contes_spc/ • Discapacidad televisión http://www.discapacidad.tv/ •

Ecomlab Amb materials per treballar en forma de jocs la diversitat funcional. Recursos per a educadors. http://www.ecomlab.cat/webSin.html 45



GuiaDis Guía de Ayudas a la Discapacidad Base de dades on poden trobar recursos (serveis, centres, prestacions i ajudes) a l’abast de persones amb discapacitat. http://guiadis.discapnet.es/Home.aspx

• Juegos, juguetes y discapacidad http://www.aspaceandalucia.org/imagenes%5Cftp%5Cdocumentos %5CAtenci%F3n%20Temprana%5CJuguetes_Discapacidad.pdf •

Mayer-Johnson Botiga online especialitzada en productes per a l’educació especial. http://www.mayer-johnson.com/

46