Observatori de pluralitat informativa als mitjans de comunicació

El Mundo - de l'1 al 31 d'agost. ABC - de l'1 al 31 d'agost. La Razón – de l'1 al 31 d'agost. 8 TV (8 al dia amb Josep Cuní) - del 7 a l'11 de setembre. TV3 (Els matins) - del 7 a l'11 de setembre. RAC 1 (El món a RAC1) - del 31 d'agost al 4 de setembre. Catalunya Ràdio (El matí de Catalunya Ràdio) - del 31 d'agost al 4 de ...
2MB Größe 6 Downloads 48 vistas
Observatori de pluralisme informatiu als mitjans de comunicació estatals Eleccions 27S Resultats

Observatori de pluralisme informatiu als mitjans de comunicació estatals – Eleccions 27S

FITXA TÈCNICA Anàlisi quantitatiu consistent en un recompte de tertulians i polítics apareguts en els mitjans de comunicació analitzats. Marc temporal: cada estudi té un marc temporal específic. El conjunt abasten des del 6 de juny a l’11 de setembre. Mostra: mitjans de comunicació catalans i espanyols detallats en la següent llista: TVE (Los desayunos) - del 7 a l’11 de setembre Tele 5 (El programa de Ana Rosa) - del 7 a l’11 de setembre Antena 3 (Espejo Público) - del 7 a l’11 de setembre La Sexta (La Sexta noche) – del 6 de juny al 29 d’agost Cadena Ser (Hoy por Hoy) - del 31 d’agost al 4 de setembre Onda Cero (Más de uno) - del 31 d’agost al 4 de setembre El País – de l’1 al 31 d’agost El Mundo - de l’1 al 31 d’agost ABC - de l’1 al 31 d’agost La Razón – de l’1 al 31 d’agost 8 TV (8 al dia amb Josep Cuní) - del 7 a l’11 de setembre TV3 (Els matins) - del 7 a l’11 de setembre RAC 1 (El món a RAC1) - del 31 d’agost al 4 de setembre Catalunya Ràdio (El matí de Catalunya Ràdio) - del 31 d’agost al 4 de setembre

CONCLUSIONS JURÍDIQUES Els mitjans de comunicació estatals no compleixen la llei:

L'article 1.1 de la Constitució Espanyola recull el pluralisme polític com un dels valors superiors de l’ordenament jurídic espanyol. El respecte a aquest valor és exigible també als mitjans de comunicació social.

CONCLUSIONS JURÍDIQUES Els mitjans de comunicació estatals no compleixen la llei: L’article 20 de la Constitució Espanyola, apartat 3, garanteix el pluralisme a l’interior dels mitjans de comunicació pública: “La llei regularà l’organització i el control parlamentari dels mitjans de comunicació social dependents de l’Estat o qualsevol ens públic i garantirà l’accés a aquests mitjans dels grups social i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya.”

CONCLUSIONS JURÍDIQUES Els mitjans de comunicació estatals no compleixen la llei:

Les televisions privades emeten sota llicència pública que atorga l’administració, i per tant estan sotmeses als mateixos criteris de pluralitat política i proporcionalitat.

CONCLUSIONS JURÍDIQUES Els mitjans de comunicació estatals no compleixen la llei: En període electoral els principis de proporcionalitat i pluralitat política estan encara més protegits. La llei Orgànica 2/2011 ha reformat la Llei Orgànica del Regim Electoral General (LOREG) per assimilar els mitjans públics i privats en el control de la informació electoral i en l’organització de debats electorals. El desenvolupament d’aquesta norma -instrucció de la JEC de 24 de març de 2011- consagra com a principis informatius del procés electoral: la igualtat, el pluralisme, la neutralitat i la proporcionalitat segons els resultat electorals obtinguts.

CONCLUSIONS JURÍDIQUES Els mitjans de comunicació estatals no compleixen la llei:

L’article 66 de la LOREG estableix específicament per les TV i ràdios de titularitat privades els principis de pluralisme, igualtat i el principi de proporcionalitat i neutralitat informativa en debats i entrevistes.

Anàlisi de les dades de l’observatori a: www.observatori27S.cat